Dit artikel is vandaag gratis

Een TikTok-cakeje dat ook nog eens energiezuinig is | Weekendrecept

Mug cake met vanille. Foto: Shutterstock

Populaire recepten op het filmpjesplatform TikTok hebben een hoge wow-factor en zijn meestal ook heel simpel en instant-bevredigend. Zo ook deze mug cake.

We zijn thuis, net als velen, druk doende om energie te besparen. Dat lukt al aardig; op het moment van schrijven is het begin oktober, en hebben we de verwarming nog niet aan gehad. Een succesje vinden wij, want het is al best fris in ons jarendertighuis. In de tijd dat ons huis werd gebouwd, droegen mensen nu dikke borstrokken en zaten ze ‘s avonds om de kolenkachel, om daarna met slaapmuts en bedpan vol gloeiende kooltjes onder de wollen dekens te kruipen. Wij volgen in hun voetsporen, met warme sloffen, extra laagjes kleding, dekens op de bank en op heel kille dagen een lekker vuurtje in onze kleine speksteenkachel.

Vriendin Els vroeg of het niet tijd was voor een energiezuinig recept in deze rubriek. Ze is zelf, ook zonder Poetins duwtje in de rug, enorm energiebewust; competitief ingesteld als ze is, is besparen voor haar een sport. Ik ben toch iets meer van het comfort. Bij temperaturen onder de 19 graden word ik rillerig en chagrijnig, en in het najaar vind ik bakken in de oven extra heerlijk, omdat het dan zo lekker warm wordt rond het fornuis. Maar vriendin Els had een punt, schrijven over energiezuinig koken is een goed idee. Alleen: welk recept past daarbij? Ik kwam er nog niet uit.

Toen werd dochterlief ziek. Een kort buikgriepje was het, maar wel erg genoeg om een dagje thuis te blijven, lekker in pyjama op de bank. Ze komt op de leeftijd dat ze zich verantwoordelijker voelt voor haar eigen vermaak, dus ze bedacht zelf iets tegen de verveling: ze vroeg of ze iets mocht bakken.

Klassieke TikTok-hit

Het werd een inmiddels klassieke TikTok-hit: een mug cake, een cakeje in een koffiemok. Het idee is dat je een cakeje maakt met een minimum aan moeite in een mum van tijd. Eigenlijk zag ik er niet veel in, omdat het meer snelle show is dan smaak. Maar bij nader inzien heeft deze traktatie een serieus voordeel. Je ‘bakt’ ze in een minuut of wat in de magnetron, en je maakt er alleen een mok en een lepel voor vuil. Ineens viel het kwartje: over energiezuinig gesproken! Het resultaat is een luchtig cakeje dat je direct (niet wachten, want dan smaken ze minder!) uit de mok oplepelt: smeuïg, smaakvol, zoet en lekker warm. Op een kille oktobermiddag, vond ik het een voltreffer.

Recept voor cake in een mok

Voor een flinke eenpersoons cake of twee kleinere

Ingrediënten:
1/3 cup bloem
1/2 theelepel bakpoeder
heel klein mespuntje zout
2 eetlepels suiker
2 eetlepels boter
1/4 cup melk
1/4 eetlepel vanille-essence

Verder nodig: een grote, magnetronbestendige mok van 350 ml (of twee kleinere)

1. Smelt de boter in de mok in een paar seconden in de magnetron. Doe er daarna de melk bij, roer door. Stolt de boter weer? Warm dan nog kort op. Officieel gaan daarna alle ingrediënten tegelijkertijd erbij, en roer je het met een eetlepel tot een glad beslag. Ik heb toch liever geen klontjes bloem in mijn cake, dus ik maakte het beslag eigenwijs in een aparte kom, met een garde.

2. Vul de mok met het beslag. Handig: je hoeft de mok niet eerst in te vetten. De mok moet ongeveer halfvol zijn, niet voller want het rijst behoorlijk! Verwarm de mok 90 seconden in de magnetron. De precieze ‘bakduur’ is afhankelijk van het vermogen van de magnetron, die van ons is 1100 watt.

3. Prik in het midden van het cakeje met een satéprikker of breinaald om te zien of het gaar is. Zet de cake anders nog 10 seconden in de magnetron. Laat niet te lang garen, want dan wordt het cakeje taai. Serveer direct het verse warme cakeje voor instant-plezier. Pak het kopje alleen bij het oor vast, want de buitenkant is heet!

Nieuws

Meest gelezen

menu