Dit artikel is vandaag gratis

Sineat Yon eet deze week gegrild stokbrood met vlees op een stokje, en dat met dank aan de Fransen | Weekendrecept

Gegrild stokbrood met vlees op een stokje en een papajasalade. Foto: Sineat Yon

Gegrild stokbrood met vlees op een stokje. Dat klinkt misschien niet meteen typisch Cambodjaans, maar er zijn weinig gerechten zo populair. Sinds de Fransen is stokbrood in Cambodja standaardvoedsel.

Wie aan Zuidoost-Azië denkt, denkt waarschijnlijk al snel dat hoofdmaaltijden in dat deel van de wereld altijd met rijst moeten worden gegeten. Wat dan vaak wordt vergeten, is dat de kolonisatie diepe sporen heeft achtergelaten in wat we eten. Cambodja, Vietnam en Laos werden alle drie gekoloniseerd door Frankrijk. Naast veel Franse woorden hebben de Fransen ook eten achtergelaten en er zo onder meer voor gezorgd dat stokbroden ingeburgerd raakten. Regelmatig worden die dan ook net zo gemakkelijk als hoofdmaaltijd gegeten als rijst.

Gegrild rundvlees op een stokje, en dan op een stuk gegrild stokbrood, is voor veel Cambodjanen een van de populairste gerechten. Zeker voor hen die geen tijd hebben om thuis te koken is het een populaire middagsnack of een eenvoudig diner. Besteed omgerekend 2 euro en je koopt in de straten van Phnom Penh een maaltijd van vier stokjes met rundvlees, een gegrild stuk stokbrood en een eenvoudige papajasalade.

Een succesformule

Jaren geleden besloot ik om zelf ook deze delicatesse aan de man te brengen, samen met mijn oudere zus. We verkochten de gegrilde stokbroden gewoon op straat, voor ons huis. En alleen ’s middags, want dan is er meer klandizie. Het was een behoorlijk succesvolle onderneming. Wat wil je ook: het was niet duur, het was ontzettend lekker en het was voor ons niet al te ingewikkeld.

Mijn zus heeft dit winkeltje bijna tien jaar volgehouden. Elke dag verkocht ze met gemak een stuk of dertig gegrilde stokbroden. Omgerekend verdiende ze er 20 tot 25 euro per dag mee, beslist niet slecht in een land waar veel mensen het moeten doen met een salaris van nog geen 200 euro per maand.

Ik weet nog goed dat het tussen half vijf ’s middags en half zeven ’s avonds altijd het drukst was. Volwassenen keerden terug van hun werk, kinderen kwamen thuis van school. Iedereen had honger.

Het gros van onze klanten woonde bij ons in de buurt. Sommige buren kwamen meerdere keer per week bij ons langs. Maar we bedienden ook mensen die verder weg woonden. Zij bestelden en wij bezorgden. Zo woonden we vlakbij meerdere kledingfabrieken, en onze stokbroden waren voor de armlastige textielarbeiders vaak nog net goedkoop genoeg om ze te kopen. Vooral als ze tot laat moesten overwerken wisten de arbeiders ons te vinden. Dan belden ze en dan brachten wij een tas vol stokbroden naar de fabriek.

Nu was het echt niet allemaal geweldig. Vooral tijdens het regenseizoen hadden we soms behoorlijk slechte dagen. Want vaak regende het dan ’s middags en dat was net het moment waarop wij onze stokbroden probeerden te verkopen. Op zulke dagen kwam er niemand bij het winkeltje dat we voor huis hadden. Alleen het op bestelling bezorgen leverde nog wat op.

Flexibel zijn mag!

In het Noorden van Nederland zijn, voor zover ik weet, geen kleine winkeltjes waar ze gegrild stokbrood met rundvlees verkopen. Dus maak ik ze nu zelf. Het is niet al te ingewikkeld, zolang je het vlees maar goed bereidt en je er een lekkere papaja salade aan toevoegt.

En wees gerust flexibel met de ingrediënten. Staan bepaalde sauzen je niet aan, dan kun je die best overslaan. Wat wel belangrijk is, althans volgens de Cambodjaanse traditie, is dat de papajasalade een zoetzure smaak heeft. Dat betekent voldoende suiker toevoegen. Dat hoort erbij.

Je kunt de gegrilde stokbrood trouwens ook heel goed met nog wat andere groenten mengen. En wie niet van koeienvlees houdt, kan dat natuurlijk prima vervangen voor kip of varkensvlees.

Tot slot, omdat het lekker is en ter decoratie leg ik er zelf altijd een paar schijfjes komkommer bij.

Papaja

Papaja groeit overal in Cambodja. En het is ontzettend populair. Jonge, nog niet helemaal rijpe papaja wordt vooral gebruikt voor in salades. Rijpe en al wat oudere papaja wordt vaak zoals fruit gegeten en is geschikt om te gebruiken voor een lekkere fruitshake. Vaak zijn ze kleiner en lichter, maar een rijpe papaja kan meer dan 20 centimeter lang zijn en weegt soms 5 kilo of meer.

Gegrild stokbrood met vlees en salade voor drie á vier porties

Ingrediënten en bereiding:

Voor het vlees:

- 300 gram rundvlees
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel satésaus
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- 1 eetlepel oestersaus

Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 5 centimeter lang en mix het vlees met alle andere ingrediënten. Laat het vijftien minuten staan en schuif het vlees vervolgens op een spies of stokje. Grill het tot het goed gaar is.

Voor de salade:

- 200 gram papaja
- 1 wortel
- 3 kleine komkommers
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker

Snijd de papaja en de wortel in stukjes. Doe dit ook met de komkommer. En snijd dan de knoflook en de rode ui in heel kleine stukjes. Heel belangrijk is dat je nu de papaja en de wortel tien minuten laat weken in koud water. Vervolgens leg je de knoflook en de ui in een grote kom en voeg je het zout en de azijn toe. Voeg dan de papaja, de wortel en de komkommer toe. En onthoud, het is belangrijk dat deze salade zoetzuur van smaak is.

Voor het stokbrood:

- 1 lang stokbrood
- Boter

Snijd het stokbrood in stukken. Snijd het brood open, doe er een goede laag boter op en leg het op de barbecue of op de grill. Kijk uit dat het niet aanbrandt.

Nieuws

Meest gelezen

menu