Sineat Yon kookt deze week gefrituurde loempia's, met dank aan een huisbaas van vroeger | Weekendrecept

Gefrituurde loempia's. Foto: Sineat Yon
Dat ik achttien jaar geleden naar Siem Reap verhuisde, had weinig te maken met de tempels die de stad beroemd maken. Ik zocht vooral een beter baan. In de fabriek ontving ik namelijk een basissalaris van slechts 45 Amerikaanse dollar per maand. Ook al werkte ik naast de gebruikelijke acht uur nog vier tot zes uur per dag over - dat is dus een werkdag van twaalf tot veertien uur - dan nog verdiende ik nog geen honderd dollar per maand. Lange werkdagen dus voor een klein beetje geld.
Ik wilde dan ook dolgraag een nieuwe baan, maar ik had naast het fabriekswerk weinig werkervaring en dus viel het nog niet mee om iets te vinden. Gelukkig vertelde iemand me over een vriend die net naar Siem Reap was verhuisd. In de hotels in de toeristenstad zouden tal van vacatures zijn. Geen wonder natuurlijk: als poort naar Angkor Wat trekt Siem Reap jaarlijks honderdduizenden toeristen en de stad telt honderden hotels.
Meer doen met het Engels
Ik was verheugd om te horen over de mogelijkheden in Siem Reap. Het zou namelijk ook een goede kans zijn om eindelijk meer te doen met het Engels dat ik in een boeddhistisch klooster had geleerd. En dus verhuisde ik en ging ik op zoek naar een woning. Samen met een paar vrienden kreeg ik de beschikking over twee slaapkamers en een keuken. Al het andere deelden we met de huisbaas.
Qua totaalinkomen ging ik er nauwelijks op vooruit. Ik verdiende nog steeds minder dan honderd dollar per maand. Maar het grote verschil was dat ik nu nog maar acht uur per dag hoefde te werken en dat ik in het hotel elke dag een gratis maaltijd kreeg.
Cassave
Cambodja is een van de grootste producenten van cassave in Azië. In het eerste halfjaar van 2022 werd er al meer dan 2,3 miljoen ton aan cassave geëxporteerd. Dat was zo’n veertig procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Thailand is de grootste afnemer van Cambodjaanse cassave. De Thai kochten dit jaar al zeker 1,3 miljoen ton.
Wat ook in ons voordeel werkte, is dat de huisbaas ons wel wat korting wilde geven op de huur en de voedselkosten. Maar dan moesten we haar wel wat helpen. Ik betaalde haar veertig dollar per maand voor eten en onderdak. In ruil daarvoor moest ik loempiawikkels bezorgen bij een paar restaurants in de stad.
Elke dag vers
Mijn huisbaas maakte de wikkels elke dag vers en het duurde niet lang voordat ze mij de kunst van het maken van loempiawikkels leerde. Iedere dag maakte ze vijftien kilo loempiawikkels, die ze vervolgens voor drie dollar per kilo aan de man bracht.
Nadat ik me met mijn gezin in Nederland had gevestigd, kwamen de lessen van de oude huisbaas weer bovendrijven. In een supermarkt zag ik loempiawikkels liggen, maar het waren niet de wikkels die ik zocht. Deze waren vooral geschikt voor verse loempia’s en minder voor gefrituurde. Ik bedacht me dat ik ze beter zelf kan maken. Het enige wat ik nodig had was cassavemeel, zout en water. Maar cassavemeel bleek lastig te vinden. Gelukkig had mijn schoonmoeder een goede tip: probeer tarwebloem. Het bleek een uitstekend alternatief.
Sindsdien maak ik geregeld mijn eigen gefrituurde loempia’s. Het is een geliefde snack als vrienden of familie op bezoek komen. De loempia’s zijn extra lekker als je ze in een saus dipt. Zoete chilisaus is altijd goed, maar een andere saus werkt ook. Serveer ze met komkommer en tomaat en je hebt een nog lekkerder combinatie.
Bijgaand recept is voor een vegetarische loempia, maar je kunt er ook vlees in stoppen. Kippenvlees en varkensvlees werken goed. Snijd en bak het vlees dan met de groenten mee.
Zelfgemaakte gefrituurde loempia’s
Ingrediënten voor circa 25 stuks:
Voor de loempiawikkels:
- 250 milligram tarwebloem
- 275 milliliter water
- 1 theelepel zout
- beetje olijfolie
Voor de vulling:
- 1 zoete aardappel
- 1 gewone aardappel
- 1 wortel
- 3 champignons
- 0,5 eetlepel zout
- bakboter
1. Eerst maak je de wikkels door de tarwebloem, het water en het zout in een kom grondig te mengen (10 à 15 minuten). Pak een kleine koekenpan en zet die op een laag vuur. Doe een beetje olijfolie in de pan, voeg een dun laagje van de mix toe die je zojuist hebt gemaakt. Niet te veel, want je moet met deze mix nog eens pakweg 24 wikkels maken.
2. Is de wikkel droog, draai hem dan om, wacht nog even vijf tellen en je eerste wikkel is klaar. En let op: bij de volgende wikkels hoef je niet opnieuw olie in de pan te doen. Je kunt de wikkels nog een dag of twee buiten de koeling bewaren, wat ik zelf vaak doe. En je kunt ze invriezen om ze nog langer te bewaren, maar dat gaat wel ten koste van de verse smaak.
3. Snijd de verschillende groenten in kleine stukjes. Bak deze in de bakboter tot ze zo’n 70 à 80 procent gaar zijn, voeg vervolgens het zout toe. Door de zoete aardappel zal het geheel wat zoet smaken, maar anders dan wanneer je suiker gebruikt.
4. Zijn de groenten eenmaal afgekoeld, rol ze dan in de wikkels die je eerder hebt gemaakt. Is dat goed gelukt, dan kun je ze frituren. Zelf gebruik ik daarvoor een diepe koekenpan, maar je kunt ook een frituurpan of airfryer gebruiken.