Je kind is brutaal, maakt speelgoed kapot, maar is vaak ook heel erg lief. Hoe reageer je op een juiste manier op het gedrag van je kind? | Column Aafke Hoekstra

De situatie waarin je je bevindt, bepaalt voor een deel je gedrag. Dat geldt ook voor kinderen. Hoe je als ouder of verzorger op het gedrag van kinderen reageert, is heel belangrijk: het kan namelijk het gedrag voor een volgende keer beïnvloeden.

Belonen is een positieve manier om gewenst gedrag te stimuleren.

Belonen is een positieve manier om gewenst gedrag te stimuleren. Foto: Shutterstock

Ieder mens gedraagt zich op een bepaalde manier, omdat hij of zij zich in een bepaalde situatie bevindt. Je pakt een paraplu (gedrag), omdat het regent (situatie) en als het weer droog wordt (nieuwe situatie), ruim je de paraplu weer op (gedrag). Voor kinderen geldt dit uiteraard ook; een kind kruipt ergens naartoe (gedrag), omdat het een interessant speeltje ziet (situatie) of kruipt er snel vandoor (gedrag), omdat het ergens van schrikt (situatie). De situatie waarin je je bevindt, bepaalt dus voor een deel je gedrag. Hoe er gereageerd wordt op dat gedrag is echter ook heel belangrijk. Namelijk voor de kans dat iemand het gedrag de volgende keer nog een keer laat zien.

Nieuws

menu