Dit artikel is vandaag gratis

Per 1 juli is een rookmelder in alle huizen op elke verdieping verplicht: hier moet je op letten als je er een aanschaft

Foto: Shutterstock

In nieuwbouwhuizen is het al bijna twintig jaar verplicht, maar vanaf 1 juli 2022 wordt hij ook in bestaande bouw op elke verdieping verplicht: de rookmelder. Lees hier wat waar je op moet letten bij de aanschaf en plaatsing van rookmelders.

Vorig jaar eisten woningbranden 32 levens, tien meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit recent onderzoek van de Brandweeracademie. Goede brandpreventie is levensreddend en vooral een kwestie van logisch nadenken.

Waar moet een rookmelder hangen?

De brandweer adviseert: tenminste in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Hoe? Aan het plafond en minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht en ook niet in tochtige ruimtes. Het liefst wel in elke slaapkamer of anders in elk geval in elke ruimte waar elektrische apparaten staan of worden opgeladen (met uitzondering dus van de douche).

Wat voor brandmelders zijn er?

Er zijn verschillende melders: een optische melder signaleert rookontwikkeling door middel van een sensor. De sensor raakt verstoord van rook, maar ook van stof. Maak deze melder rus regelmatig schoon door er bijvoorbeeld een stofzuiger op te zetten. Van het aanbakken en aanbranden bij het koken of de stoomontwikkeling van een waterkoker kan een optische rookmelder ook afgaan. Voor de keuken kun je dan ook beter een thermische rookmelder nemen.

Die thermische rookmelder (ook wel hittemelder genoemd) signaleert sterke temperatuurstijgingen. Hij gaat dus niet zomaar af bij rook of stoom. Het nadeel is dat hij ook niet afgaat bij een smeulende brand waarbij nauwelijks vlammen zijn, maar wel rook. En juist de rook kan gevaarlijk zijn: de meeste slachtoffers bij een woningbrand vallen door rook, niet door de brand zelf.

Gekoppelde melders zijn handig als je meerdere brandmelders in huis hebt. Gaat er dan één brandmelder af, dan wordt het signaal overgenomen door andere melders in huis. Zeker bij een grotere woning met meerdere ruimtes kan dat nodig zijn, en koppelen kan bijvoorbeeld ook met de buren.

Voor doven en slechthorenden zijn er speciale brandmelders die niet werken met geluidssignalen, maar met felle lichtsignalen en een trilplaat die je onder je kussen kan leggen zodat je ook ‘s nachts gewekt wordt.

Tot slot komen er steeds meer slimme melders . Die geven niet alleen een ouderwets geluidssignaal, maar ook een melding op je smartphone of ze zijn zelfs in staat automatisch elektrische apparaten uit te schakelen als er ergens in huis brand is uitgebroken.

Wat kost het?

Een eenvoudige brandmelder is er al vanaf zo’n tien tot twintig euro. Koop niet online een goedkope Chinese melder van maar een paar euro. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat die melder ongeschikt is. Goedkoop betekent hier duurkoop.

Koop wel altijd een goedgekeurde rookmelder (Europese keurmerk EN 14604 ). En let op de batterij: hoe lang gaat die mee? Als je elk jaar de batterij moet vervangen, dan ben je misschien duurder uit dan als je een rookmelder koopt met batterijen die tien jaar mee gaan. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Je wordt dus vanzelf gewaarschuwd als je de batterijen moet vervangen.

De brandweer raadt daarnaast aan om een rookmelder na tien jaar in alle gevallen in zijn geheel te vervangen. Reden: de rookdetectiecellen in de rookmelder worden dan minder van kwaliteit, waardoor je het risico loopt dat je rookmelder niet meer goed werkt. Meer adviezen lezen van de brandweer over rookmelders? Kijk dan hier.

Nieuws

Meest gelezen

menu