Voel je je somber en heb je moeite je te concentreren? Probeer gezond te eten en te sporten: dat helpt ook bij psychische klachten | Column Bernard Maarsingh

Margreet meldt zich aan met een reeks van klachten, ze voelt zich somber en heeft moeite om zichzelf ‘aan te zetten’. Ze kan zich slecht concentreren op haar werk, vergeet vaker dingen en is er ook gewoon niet zo bij met haar hoofd. Regelmatig zijn er zo maar ineens heftige angstklachten die steeds vaker optreden en ze kan eigenlijk niet zo goed thuisbrengen waar ze vandaan komen. De huisarts vermoedt een depressie met paniekaanvallen en verwijst door voor een behandeling bij ons.

Een vrouw piekert.

Een vrouw piekert. Foto: Shutterstock

In de intake tref ik een ‘oudere jongere’, zoals ze zichzelf noemt, een vrouw die zich voor heeft genomen om mooi oud te worden en meer te gaan genieten nu haar dochter uit huis is en ze de 55 is gepasseerd. ‘Tijd voor geluk’, noemt ze het. Maar het lukt allemaal nog niet zo goed. Ze werkt ‘slechts’ 24 uur per week en zou dus in de tijd die ze over heeft voldoende moeten uitrusten, maar haar energie neemt juist af. Er lijken geen duidelijke heftige gebeurtenissen of trauma’s te zijn geweest en ook als ik vraag naar stressprikkels, kan ze niet goed vertellen wat haar nou zo van streek maakt. ,,Het is gek, maar sluipenderwijs ben ik me steeds slechter gaan voelen.” Haar vorige hulpverlener vermoedde dat er sprake zou kunnen zijn van onbewuste, onverwerkte trauma’s in haar jeugd. Samen komen we daar echter niet goed uit, natuurlijk waren er weleens wat dingen, maar dat heeft iedereen immers.

Nieuws

menu