Dit artikel is vandaag gratis

Het heeft precies dezelfde ingrediënten, maar vijfschaft is 'véél lekkerder dan hutspot' | Weekendrecept

Vijfschaft Foto: Arjen Bakker

Véél lekkerder dan hutspot, oordeelde onze oudste zoon over de Utrechtse vijfschaft die ik op tafel zette. Of ik de lezeres die me het idee aan de hand had gedaan maar even wilde bedanken. Bij deze dus: tankewol frou Betty Hansma-van der Bij fan Beetstersweach!

Mevrouw Hansma stuurde een mailtje naar aanleiding van een stamppotmaaltijd die ze bij haar in de kerk hadden gehad, in het kader van het jaarthema van de Protestantse Kerk: ‘Aan tafel’.

Er stond daar geen vijfschaft op het menu, maar het gerecht kwam wel ter sprake in haar groepje. ‘Net ien wist wat it is. Ik ha it recept opsocht op de kompjûter en it klear makke. It smakke my bêst’, schreef ze. ‘Miskien wol in tip foar jo om ris yn de krante te setten.’

Ongestampte hutspot

Ideeën van trouwe lezers volg ik altijd graag op, maar toen ook ik even gegoogeld had naar de samenstelling van dit gerecht vreesde ik wel een hoop gedoe in huiselijke kring. Vijfschaft is – grof gezegd – ongestampte hutspot met nog stukjes appel en een potje bruine bonen erdoor. En hutspot is nu niet bepaald de favoriet van onze oudste. Vooral vanwege de uien.

Gelukkig voor Sieger koos zijn heit uit de vele varianten van het recept die op internet staan voor de versie van het Voedingscentrum. Dat adviseert om niet simpelweg alle ingrediënten in één pan gaar te koken, maar om de uien te bakken en die er op het laatst door te roeren. Nou ja: dan kun je ze er dus ook apart bij serveren, zodat het protestkind ze desnoods links kan laten liggen.

Nieuwsgierig geworden door het enthousiaste commentaar van zijn ouders en zusjes over de lekker zoete uien vroeg hij zowaar om een klein schepje en daarna al snel om een wat groter, want ,,op deze manier vind ik ui best lekker”.

Gekaramelliseerde appel

Ik kan de jongeman niet garanderen dat we nooit meer gewone hutspot eten, maar in ieder geval blijft vijfschaft wel op het menu. Misschien ook nog eens in de variant van Herman den Blijker, die de uien wel meekookt, maar de appelstukjes apart karamelliseert in een beetje stroop en er als garnering nog wat plakjes gebakken spek in steekt.

Of misschien eens met kort meegekookte stukjes bospeen in plaats van die grove stukken winterpeen. Dat is dan meer iets voor de zomer. In dat jaargetijde past misschien ook goed de versie met krieltjes en - in plaats van worst of spek - zongedroogde tomaatjes erdoor. Kortom: variatiemogelijkheden genoeg voor wat in de kern een heel eenvoudig gerecht is.

Vijfschaft

voor 4 á 5 porties

800 gram geschilde aardappels, in blokjes
800 gram schoongemaakte winterpeen, in blokjes
3 flinke uien, in ringen gesneden
2 appels, geschild en in blokjes
1 potje bruine bonen, uitleggewicht 240 gram
1 potje runderbouillon
1 rookworst
boter of olie om in te bakken

1. Kook de aardappel- en wortelblokjes in de runderbouillon, aangelengd met 1 à 2 potjes water, in 15-20 minuten beetgaar. Let op dat ze niet te zacht worden. Verwarm de rookworst mee bovenop de groente.

2. Fruit ondertussen de ui in wat boter of olie. Temper de warmtebron zodra de uien bruin en glazig zijn en roer dan de appelblokjes erdoor. Warm nog even door.

3. Giet de groente af (vang de bouillon op, hier kun je nog soep mee maken) en roer desgewenst de uien erdoor, of serveer die apart. Snij de worst in plakjes en serveer die erbij.

Nieuws

menu