Dit artikel is vandaag gratis

Het is zondag Vaderdag, maar wat moet je 'heit' nú weer cadeau geven? Wij hebben hier een aantal (goedkope) tips

Niet vergeten; het is zondag vaderdag! Foto: Shutterstock

Hé, vaders. We zien jullie wel, hoor. Poepluiers verschonen, kinderwagens voortduwen, haren vlechten, fietsbanden plakken, aanmoedigen langs het sportveld en helpen met huiswerk. Vaderdag mag het dan in populariteit onderdoen voor moederdag, maar dat betekent niet dat jullie minder gewaardeerd worden. Daarom speciaal voor de vaders een overzicht wat vooral wél te doen voor ‘heit’ op zondag 19 juni: Vaderdag.

Ontbijtje op bed
Ja, daar houden vaders ook van. Ook de vaders die ‘s ochtends het ontbijt overslaan of de dag beginnen met een kop koffie. En het ontbijtje op bed hoeft echt niet overdreven te zijn, hoor. Vaders zijn al blij met een beschuitje met kaas en een kop koffie. Maar tegen een gekookt of gebakken eitje, een croissantje en een paar aardbeitjes, zegt geen vader nee.

Het foute uur, oftewel zijn favoriete muziek
Iedere vader heeft zijn eigen muzieksmaak. Soms tot verbazing van zijn kinderen. Want die muziek van ‘vroeger’ is voor oude mannen. Maar of het nu gaat om The Rolling Stones, Snoop Dogg, Metallica, Party Animals, U2, Bruce Springsteen of André Rieu; gun je vader even moment voor zichzelf met zijn favoriete muziek. Noem het ‘het foute uur’, want de muzieksmaak van vaders is soms ondoorgrondelijk. Maar het is zijn dag, dus doe maar net alsof je het leuk vindt wat er tussen 9 en 10 gedraaid wordt.

Tijdschriftje, altijd leuk (of een abonnementje op het Friesch Dagblad natuurlijk)
Iedere vader heeft zijn eigen hobby. Soms zelfs meerdere. Voetbal, auto’s, brommers, tuinieren, klussen, fietsen, hardlopen, varen, zijn telefoon. Het leuke is dat voor elk onderwerp wel een tijdschriftje is te vinden.

Breng eens een bezoekje aan de boekhandel of de plaatselijke kiosk en er gaat een wereld voor je open. Voor elke hobby bestaat er wel een magazine. Doe er je voordeel mee. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen hem een Friesch Dagblad cadeau te doen. Geef hem dan wel die van zaterdag, die is extra dik. Of je geeft hem een online abonnement cadeau voor maar 81 cent per week. Zo wint jouw portemonnee en heeft vaders elke dag wat te lezen.

Gewoon even om het hoekje kijken (voor de vader met uitwonende kinderen)
Veel vaders hebben de kinderen al grootgebracht en het ‘nest’ zien verlaten. Afgeleverd aan de grotemensenwereld, waar zijn kroost zich nu alleen moet zien te redden. Vaderdag kan voor deze mannen wel eens stil zijn.

Kijk daarom altijd even om het hoekje bij je ouweheer op een dag als deze. Breng een doosje gebak mee voor bij de koffie, of kom even gezellig eten tijdens een brunch of lunch. Groentesoepje, bolletjes met kaas en/of ham. Even bijkletsen over de week, over vroeger, enzovoort. Even je gezicht laten is voor velen al een cadeau op zich.

De afstandsbediening
De strijd om het beheren van de afstandsbediening in een huishouden kan soms best een felle zijn. Maar dit is Vaderdag, dus vandaag is er geen discussie en al helemaal geen strijd. Zijn wil is wet en de afstandsbediening wijkt geen centimeter van zijn zijde.

Het aanbod aan voetbal is zeer beperkt, dus veel moeders zullen opgelucht ademhalen. Maar zondagavond vanaf 8 uur stuurt Max Verstappen zijn bolide over het Canadese asfalt in de Formule 1. Grote kans dat heit deze race wil zien. Overdag is er nog een tijdrit in de Ronde van Zwitserland (voor de wielerfans) en de slotdag van de US Open (Golf). En is je vader meer een filmliefhebber dan zijn er ‘s avonds ook een aantal actiefilms op de buis.

Boswandeling met het gezin (koffie mee!)
Het belooft zondag een mooie zomerdag te worden, dus er zijn voldoende mogelijkheden voor een activiteit buiten de deur. Wil heit een kijkje nemen bij een finalewedstrijd in de nacompetitie van het amateurvoetbal? Laat hem maar lekker gaan. Pas eind augustus wordt er weer gevoetbald, dus er komen nog genoeg vrije zater- en zondagen.

Maar als hij verder niets op de planning heeft, stel een uitje naar het bos voor. Even in beweging is altijd goed en bovendien gezond voor lichaam en geest. Rugzakje mee met een kan koffie en een koek, zodat er onderweg op een bankje even lekker bijgetankt kan worden. Maar een tussenstop op een terrasje van een plaatselijke horecazaak is natuurlijk ook geen gek idee!

Bioscoop
Hoe vaak komt je vader nu eigenlijk in een bioscoop? Misschien is dit de dag om hem mee te nemen naar de film. Netflixen is leuk, maar er gaat niets boven het beleven van een film in een grote zaal met groot scherm en indrukwekkend geluid. En laat er momenteel nu net een flink arsenaal aan echte ‘mannenfilms’ vol actie draaien in de Nederlandse filmzalen.

Gameconsole
Voor de jonge vaders is er - zeker in tegenstelling tot ‘vroeger’ - niet veel tijd over op een dag om lekker ouderwets de PlayStation, Xbox of Nintendo aan te slingeren. Even een avondje zorgeloos de aandacht op het televisiescherm met een potje FIFA, Call of Duty, Fortnite, GTA of wat hij ook maar graag speelt kan heerlijk ontspannend werken.

Opknapbeurt voor de auto
Het is voor velen niet het leukste klusje om te doen, maar het moet wel gebeuren. Maak zelf een goede beurt bij heit, door zijn auto een flinke opknapbeurt te geven. Dat betekent: met de stofzuiger de hele auto uitzuigen, met de klopper al het stof en zand uit de matten slaan, het dashboardkastje opruimen, de kofferbak fatsoeneren en dankzij een sopje de auto weer lekker laten glimmen. Een beter begin van de werkweek zal hij zich op maandag niet kunnen wensen.

Zijn lievelingseten
Er is geen menukaart voor nodig, want iedereen weet wel wat het lievelingskostje is van heit. Maar even de vraag stellen ‘wat wil je eten vanavond’ kan nooit kwaad en geeft ook je goede intenties aan. Misschien heb je geluk en is een bestelling bij de plaatselijke Chinees of snackbar voldoende, maar een pannetje risotto is ook binnen een uurtje klaar.

Barbecue
Het is weliswaar niet zo heet als vrijdag, maar wel droog en nog tot laat in de avond zeer aangenaam weer. Wijlen Piet Paulusma zou het barbecueweer voor zondag misschien wel een 7,5 tot een 8 gaan geven, dus laat deze kans vooral niet schieten. Met kolen of elektrisch, vlees of vega, met salade of slaatje; maak er een gezellige avond van.

Maar gun je vader wel het beheer over de barbecue, want dat blijft voor velen toch een mannendingetje. Vergeet de stokbrood met kruidenboter niet, maar eet er vooraf niet te veel van.

Koud biertje (0,0 kan natuurlijk ook)
Het warme weekeinde afsluiten met een koud drankje, om zo volledig uitgerust de werkweek in te gaan. Het leven kan soms zo eenvoudig zijn. Schenk je vader een ijskoud biertje in (radler of 0,0 kan natuurlijk ook) en laat hem lekker even zitten in zijn comfortabele stoel.

Een hartig hapje in de vorm van een blokje kaas en worst of een schaaltje chips zal naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk geapprecieerd worden. Vergeet hem niet te vermelden wat een geweldige Vaderdag hij heeft gehad.

*Er zijn ongetwijfeld vaders die zich in geen van de bovenstaande adviezen zullen herkennen. Wij wensen hun desondanks toch een fantastische Vaderdag toe

Nieuws

Meest gelezen

menu