Dit artikel is vandaag gratis

Wat je wel en zeker niét moet doen met je auto tijdens de winter: lees hier de tips

Winter: tijd om de ruiten van de auto weer te krabben.

Het is winter, en dus moet je vaak je auto krabben als je vroeg op pad gaat. Met deze tips weet je wat je wel en zeker niet mag doen om problemen met je auto op te lossen. Want sommige gewoonten zijn niet zo gezond voor jezelf.

NIET DOEN

1. Je bevroren ruit met warm water ontdooien . Door de temperatuurshock kunnen de ruiten barsten. Bovendien is het effect maar van korte duur, aangezien het warme water onmiddellijk weer aanvriest.

2. Je voorruit afdekken met krantenpapier . Het papier wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk los te krijgen. Een stevig stuk karton tussen de ruitenwissers plaatsen, is wel een goed idee en zal de voorruit wél ijs- en sneeuwvrij houden.

3. De truc met de aardappel gebruiken. Sommigen beweren dat de voorruit inwrijven met een doormidden gesneden aardappel helpt om een ijslaag te voorkomen. Dat is niet het geval. Bovendien kan er veel zetmeel op de voorruit achterblijven, waardoor je zicht verslechtert.

4. Tijdens het krabben de motor aanzetten . Die zal nauwelijks opwarmen in stilstand. Het is ook slecht voor de motor en voor jezelf, aangezien je dan tijdens het krabben ongezonde gassen inademt.

5. De handrem van de wagen gebruiken. De kans bestaat dat de kabel vastvriest. Parkeer de auto liever in de versnelling en plaats als je op een helling staat - één of twee wielblokken.

WEL DOEN

1. Een krabber gebruiken in combinatie met antivriesmiddel . Dat is vooral een goede remedie tegen een dun laagje ijs. Bij een dikke laag ijs is die methode niet de meest zuinige. Je kan de ruiten ook vooraf behandelen met een antivriesmiddel.

2. De achter- en voorruitverwarming gebruiken: zet de verwarming op maximaal, zet de airco aan (om het vocht op te nemen) en zet de ventilatie voluit.

3. Om condens aan de binnenkant van de auto te vertragen, kan je met een doek binnen een beetje shampoo aanbrengen. Gebruik vooral niet te veel, om vlekken te voorkomen.

4. Gebruik een beetje talkpoeder om te vermijden dat het rubber van de deuren en kofferdeksels vastvriest.

5. Zet de ruitenwissers ’s nachts omhoog om te voorkomen dat het rubber tegen de voorruit vastvriest.

6. Maak de ruiten geregeld schoon. Schone ruiten absorberen veel minder snel het vocht en vriezen dus minder makkelijk aan.

7. Wil de auto niet starten ? Probeer de accu dan zo min mogelijk extra te belasten. Zet alle lichten en andere energieverbruikers - zoals ventilatie, verwarming, radio en ruitenwissers - uit.

Nieuws

menu