Dit artikel is vandaag gratis

Lekker bij het warme weer: de ventilator aan. Maar hoeveel kost dat eigenlijk aan stroom?

Ventilator op volle toeren.

Een hittegolf ligt op de loer. Dat betekent naast lekker in de zon liggen ook zwoele zomeravonden waar je geen oog dicht kan doen door de hitte. Toch is er geen paniek nodig, want tegenwoordig zijn er genoeg manieren om je hoofd koel te houden. Favoriet: de ventilator. Maar hoeveel verbruikt zo’n apparaat precies?

Al zwetend in bed liggen is nou eenmaal de keerzijde van de zomer. De meeste mensen zetten daarom de hele avond hun windblazer op volle stand aan. De bladen van de ventilator draaien dan met 1300 toeren per minuut lucht door de kamer. Om dat vermogen op te wekken verbruikt een ventilator volgens Milieu Centraal rond de 0,05 kWh.

Volgens stroomvergelijkingssite overstappen.nl is de gemiddelde stroomprijs nu 0,52 euro per kWh en die prijs kan in de zomer nog verder oplopen. Gelukkig ben je met een ventilator nog steeds goedkoop uit, want een uur de ventilator aan kost slechts 0,03 euro.

Slapen

Acht uur slaap is voor de meeste mensen voldoende, dus als je heel de nacht het gezoem van het apparaat kan tolereren kost het nog steeds maar 0,24 euro. Ook al blijft het een week heet, dan blijft de indoorwindmolen nog steeds een goedkope optie. Een hele week de ventilator aan tijdens het slapen kost niet meer dan 1,68 euro. Dat is duidelijk een stuk goedkoper dan de mobiele airco.

Nieuws

menu