'Je hoeft niet zo bezorgd te zijn mem, het gaat wel.' Maar de zorgen van mem over haar twaalfjarige zoon waren terecht | Column Mirte van der Veen

Eén van mijn patiënten tijdens mijn late dienst is een jongen die bekend is met een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte beschouwt je lichaam jouw lichaamseigen stoffen als vreemd en bestrijdt deze met antistoffen.

Het Medisch Centrum Leeuwarden.

Het Medisch Centrum Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Patiënten met de ziekte van Addison, ofwel een bijnierschorsinsufficiëntie, hebben onder meer een tekort aan cortisol, het zogenoemde stresshormoon. Bij koorts, ziekte of veel stress maakt een gezond lichaam extra cortisol aan; bij patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie is dat niet mogelijk en daarom moet in die gevallen extra hydrocortison worden ingenomen of ingespoten.

De Addison-crisis is het levensbedreigende probleem, maar er ligt (bijna) altijd een lichamelijke of psychische oorzaak aan ten grondslag. Een Addison-crisis kan ook de diagnose bevestigen of aantonen.

Niet bezorgd zijn mem

Zachtjes ga ik de kamer binnen. Ik zie dat het de twaalfjarige patiënt eindelijk is gelukt om even te slapen. Ik trek een stoel bij om even met moeder te praten. Kort bespreken we even hoe het tot nu toe is gegaan. Ouders en kind herkennen heel goed de klachten van een (dreigende) Addison en weten wat ze dan te doen staat.

,,Maar toch Mirte, het verhaal klopt nu niet. Waardoor worden de hevige pijnklachten in de onderbuik veroorzaakt? Wat lokt deze Addison crisis uit?”

Haar zoon wordt wakker en kijkt de kamer rond. ,,Je hoeft niet zo bezorgd te zijn mem, het gaat wel. Ik heb in ieder geval even kunnen slapen.”

Moeder glimlacht, doet alsof ze de licht geïrriteerde ondertoon niet hoort en geeft aan blij voor hem te zijn. Ik knipoog naar mama en geef bij Sam aan dat hij mij een stoere jongen lijkt, maar dat ik hoop dat hij het aangeeft wanneer ik iets voor hem kan doen of wanneer hij zich niet lekker voelt.

Een onaf gevoel

Die avond verlaat ik met een onaf gevoel de afdeling. Ook bij mij voelt het alsof het niet klopt, maar ik kan niet duiden waarom niet. Alle waarden laten een stabiele klinische toestand zien.

De volgende avond word ik overgedragen door mijn collega. Sam ligt op de operatiekamer, er was sprake van een acute torsio testis waar hij nu aan is geopereerd. Op zijn kamer zie ik een zichtbaar opgeluchte moeder en zoon. Het was een spannende dag die gelukkig goed is afgelopen.

,,Ik ben blij dat naar mij is geluisterd en dat we niet naar huis zijn gestuurd. Er moest een oorzaak ten grondslag liggen aan de Addison-crisis, ook al waren de waarden stabiel. Maar nu alles is behandeld, voelt het voor mij alsof het klopt.”

Het werd mij dit weekend opnieuw duidelijk: veel gegevens helpen ons tot een diagnose, maar zorgen van ouders over de toestand van hun kind zijn een krachtig signaal!

Mirte van der Veen is kinderverpleegkundige bij Medisch Centrum Leeuwarden