Alle historische gebeurtenissen maken het te pijnlijk om zo’n westernfilm nog met enig plezier te bekijken | Column Marcel Durieux

De indiaan op zijn paard, haarzuiver schietend met zijn geweer terwijl hij in volle galop over de prairie voortraast, is een iconisch beeld van het geromantiseerde verre westen. Wellicht jagend op een bizon. Of in de aanval tegen een groep huifkarren, in een cirkel gezet, met de vrouwen en kinderen van de pioniers binnenin, terwijl de mannen de ‘roodhuiden’ van zich af proberen te houden. Het vormde het materiaal voor talloze western films.

Marcel Durieux.

Marcel Durieux. Foto: FD

Het is goed dat we nu niet alleen weten dat de realiteit behoorlijk anders was dan dit geromantiseerde beeld. De naam voor de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent is inmiddels veranderd, en verandert nog steeds. Indian hoor je niet meer. Native American is de meer gebruikelijke term, hoewel ook dit woord niet meer helemaal als correct wordt gezien; sommige groepen prefereren American indian of indigenous American . In Canada is de term first nations in gebruik.

Nieuws

menu