De sociaaleconomische balans tussen markt, maatschappelijk middenveld en de staat is uit het lood geslagen. De rol van de overheid is te groot | Opinie
De afgelopen dagen knijp ik me geregeld even in de arm: gebeurt dit echt? Als ik dan weer bij mijn positieven kom, blijkt het echt zo te zijn. Zoveel economische gekkigheid op een stokje heb ik nog nooit gezien. Alle rekeningen worden naar het kabinet doorgeschoven en tegelijkertijd is er geen vertrouwen in de overheid. De markt wordt als neoliberaal afgeschreven en het maatschappelijk middenveld geeft niet thuis. Een mogelijke oplossing? Duw de problemen weer terug naar het maatschappelijk middenveld en geef de markt weer een eerlijke kans.

Winkelen is door de huidige inflatie duurder geworden. De overheid jaagt de vraag, de consumptie, nog verder aan door arm en rijk te subsidiëren en neemt de inflatie verder toe.
Onze economie draait op volle toeren. Levertijden nemen toe en omdat er meer vraag is dan aanbod stijgen ook de prijzen. De economie raakt oververhit. In normale omstandigheden zorgt de overheid dan voor enige afkoeling door de rente te verhogen. Omdat we een Europese munt hebben, de euro, doet de Europese Centrale Bank (ECB) dat voor ons. Door de hogere rente wordt investeren en lenen duurder en wordt er dus minder geïnvesteerd, de groei neemt wat af en de arbeidsmarkt wordt wat minder gespannen. De werkloosheid neemt wat toe. Zo gaat dat normaal gesproken.