Banken in Nederland kleden hun nutsfunctie te snel uit door kosten te gaan rekenen voor het gebruik van contanten | Commentaar

Banken gaan het opnemen van geld belasten. Wie als ABN AMRO-klant jaarlijks meer dan 12.000 euro contanten pint, wordt vanaf 1 juli vijf euro per transactie in rekening gebracht plus 0,5 procent negatieve rente. Klanten van Rabobank betalen vanaf 1 september 75 eurocent voor elke geldopname bij een andere automaat dan die van Geldmaat of Rabo zelf.

Peter Halbersma.

Peter Halbersma.

De banken noemen als reden voor de nieuwe regel dat het gebruik van contant geld versneld is afgenomen door de coronacrisis, maar de kosten voor de dienstverlening niet. Bovendien zeggen ze de kosten met deze regel te nivelleren; de grootste gebruikers van cash dragen de meeste lasten.

Anderhalf procent

Slechts anderhalf procent van de klanten zou meer gaan betalen en ouderen en kwetsbare mensen zouden niet worden geraakt. ,,Zij kunnen nog gewoon hun maandelijkse AOW opnemen”, aldus een ABN-woordvoerder. Verder worden coaches ingezet om digibeten verder te helpen.

Het Nibud, de Consumentenbond en ouderenbond ANBO staan, terecht, op de achterste benen. 10 procent van de ouderen, een grote groep dus, wil niet internetbankieren. 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd en maken niet één-twee-drie gebruik van de digitale banksystemen die voor zelfstandig gebruik zijn ingericht. Voor sommige klanten is het gebruik van contanten bovendien een vorm van privacy. En het zijn echt niet alleen criminelen die niet willen dat de bank weet waar het geld heen gaat.

Banken hebben hun eigen broek op te houden, maar hebben ook een nutsfunctie. Die is er in de poortwachtersrol waarmee witwassen en terrorismefinanciering moeten worden voorkomen. Maar ook in de dienstverlening voor het gebruik van wettige betaalmiddelen.

Veel pinautomaten verdwenen

Het Nibud wijst erop dat er al veel pinautomaten zijn verdwenen. Ouderen en fysiek beperkten zijn zo vaker aangewezen op naasten en mantelzorgers om geld te halen. Dat maakt ze kwetsbaar. Door een gebruikersheffing op een deel van de pinautomaten, wordt die kwetsbaarheid groter.

De stelling dat ouderen gewoon hun AOW’tje kunnen opnemen zonder meerkosten klopt ook niet. Die AOW staat per 1 juli op 1226 euro per maand voor een alleenstaande. Dat is op jaarbasis dus meer dan de 12.000 euro van ABN.

Het moment van de aankondiging van deze maatregelen is extra wrang omdat er een onderzoek loopt van De Nederlandsche Bank naar de toekomst van het contantgeldstelsel. In het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer is afgesproken het onderzoek van DNB af te wachten vóór er verdere maatregelen worden genomen rond contant geld.

De banken zeggen nu dat de nieuwe tarieven daar niet onder vallen. Dan kan strikt genomen zo zijn, maar dan vallen ze in ieder geval onder de geest van de afspraken. Banken kleden hun nutsfunctie rond contant geld te snel uit, geduld is op zijn plaats.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl