In de Nederlandse politiek is het steeds vaker niet links versus rechts of conservatief tegen progressief, maar nieuw tegen oud | Analyse

Dit jaar zagen we politieke samenwerkingen die niet voor de hand liggen. Tenzij je op een andere manier naar het politieke krachtenveld kijkt.

Sylvana Simons (BIJ1) en Caroline van der Plas (BBB) vlak na een overleg over de formatie, een paar weken na de verkiezingen.

Sylvana Simons (BIJ1) en Caroline van der Plas (BBB) vlak na een overleg over de formatie, een paar weken na de verkiezingen. Foto: ANP

In Rotterdam gebeurde dit jaar iets heel opmerkelijks: DENK en Leefbaar Rotterdam gingen samen in het college. Dat is opmerkelijker dan opmerkelijk. Leefbaar is de door de latere PVV-senator Ronald Sörensen opgerichte partij met Pim Fortuyn als eerste lijsttrekker. En DENK is het product van twee ontevreden PvdA-Kamerleden van Turkse komaf, weggelopen om de partijkritiek op minderheidsgroepen die ook bij de sociaaldemocraten in het post-Fortuyn-tijdperk aanzwol. En die twee, juist die, werken nu al een tijdje goed samen op de Coolsingel.

Nieuws

menu