Commentaar: Alleen hervormingen bieden Libanon uitweg

De Libanese president Michel Aoun had zondag in zijn tv-toespraak ter gelegenheid van het aanstaande eeuwfeest van zijn land een revolutionaire boodschap. Hij hield een pleidooi voor de afkondiging van een seculiere staat. Het land wordt sinds het einde van de burgeroorlog in 1990 geregeerd langs confessionele lijnen.

De Libanese president Michel Aoun en de Franse president Emmanuel Macron.

De Libanese president Michel Aoun en de Franse president Emmanuel Macron. Foto: AFP

De premier moet een soenniet zijn, de president christelijk en de parlementsvoorzitter een sjiiet. Door dit stelsel is de vrede in Libanon gegarandeerd maar worden maatschappelijke hervormingen gefnuikt. Het religieus geïnspireerde systeem bevordert cliëntelisme, achterkamertjespolitiek en corruptie. Aoun erkende dat het stelsel ‘een obstakel voor elke ontwikkeling is geworden, voor elke hervorming en elke strijd tegen corruptie’.

Met zijn pleidooi komt Aoun tegemoet aan de oproep van met name de Franse president Emmanuel Macron, die gisteravond in Libanon was, om hervormingen door te voeren. Ook de Verenigde Naties, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en Europese overheden spreken zich uit tegen de huidige politieke en economische chaos. Door wanbestuur en corruptie heeft bijvoorbeeld de Libanese munt in een jaar 80 procent van haar waarde verloren.

De afhankelijkheid van internationale donoren biedt een uitstekende mogelijkheid hervormingen af te dwingen

Na de verwoestende explosie van 4 augustus in de haven van hoofdstad Beiroet is de bevolking van het door een zware economische crisis getroffen land in opstand gekomen tegen de politieke elite. De regering moest onder druk van het volksprotest het veld ruimen en Macron kreeg zelfs tijdens een eerder bezoek van wanhopige Libanese burgers de vraag of het oude Franse koloniale bewind niet in ere kon worden hersteld.

Het land is bankroet en moest noodgedwongen bij de internationale gemeenschap voor hulp aankloppen om het verwoeste deel van Beiroet weer op te bouwen. De afhankelijkheid van internationale donoren biedt een uitstekende mogelijkheid hervormingen af te dwingen.

In ieder geval president Aoun is ontvankelijk voor de boodschap om hervormingen door te voeren. Hij heeft beloofd de dialoog met de religieuze machthebbers en politieke leiders aan te gaan. Hopelijk heeft hij het luisterend oor van de gisteren aangetreden premier Mustapha Adib, de derde regeringsleider in een jaar tijd. Want als zelfs de financiële hulp van de wereldgemeenschap niet als breekijzer kan fungeren om politieke en economische hervormingen door te voeren, glijdt Libanon nog verder af naar de economische en politieke afgrond.

hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Nieuws

menu