Commentaar: De markt heeft Twitter en Facebook afgestraft voor hun onverantwoordelijk beleid

Twitter is hard onderuit gegaan op de beurs in New York. De waarde van het bedrijf kelderde 20,5 procent. Beleggers maken zich zorgen over het slinkende aantal gebruikers. De stevige koersval van Twitter kwam een dag nadat Facebook zwaar onderuit ging met zo’n 19 procent (120 miljard aan beurswaarde).

De markt heeft Twitter en Facebook afgestraft voor hun onverantwoordelijk beleid

De markt heeft Twitter en Facebook afgestraft voor hun onverantwoordelijk beleid Foto: pixabay

Twitter wijt de terugloop van het aantal gebruikers zelf vooral aan zijn optreden tegen nepaccounts, trollen en spam. Facebook heeft vooral last van een schandaal met het ongevraagd verstrekken van gegevens van gebruikers aan het bedrijf Cambridge Analytica dat de data gebruikte voor schimmige projecten als het beïnvloeden van kiezers ten gunste van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Facebook en Twitter zijn belangrijke machten geworden op het wereldtoneel. Bijna 2,5 miljard mensen, een derde van de wereldbevolking, gebruikt een of meerdere diensten van Facebook minstens een keer per maand. Twitter heeft soortgelijke cijfers.

Aan de man brengen

Sociale media die wereldwijd opereren met miljarden gebruikers hebben een grote verantwoordelijkheid. Anders dan traditionele multinationals strekt hun invloed zich verder uit dan doelstellingen als het zorgen voor voedsel of brandstof en het uiteindelijk maken van winst. De grote socialemediabedrijven handelen in informatie en meningen, en beschikken daarbij over gigantische hoeveelheden gegevens van mensen die gebruik maken van hun diensten; een goudmijn voor ieder bedrijf of (politieke) instelling die hun producten of ideeën aan de man willen brengen.

De leiding van Twitter heeft het eind vorige week nog expliciet gezegd: we willen de plek zijn waar mensen naartoe gaan om erachter te komen wat er gebeurt in de wereld. Maar helemaal vrij is deze plek niet: het bedrijf kan zonder democratische controle bepalen wat wel of niet verschijnt.

Onverantwoordelijk beleid

Een Britse parlementaire commissie heeft blijkens een afgelopen weekeinde gelekt rapport de gevaren gezien. ‘Onze democratie is in gevaar en het is nu tijd om tot actie over te gaan’, staat erin. Grote wereldwijd opererende socialemediabedrijven mogen zich niet verschuilen achter het standpunt dat ze slechts ‘een platform’ zijn, is de conclusie. Onverantwoordelijk beleid moet bestraft kunnen worden met hoge financiële boetes.

Het signaal is duidelijk, maar de grote vraag is natuurlijk wie in staat zal zijn oordelen te vellen. Internet is oorspronkelijk een vrijplaats voor iedereen die iets heeft te vertellen. Nu bepalen grote socialemediabedrijven voor miljarden mensen, zonder zeggenschap van de gebruikers, wat wel en niet mag worden gezien. De markt heeft het probleem gezien en zowel Twitter als Facebook genadeloos afgestraft voor hun beleid van machtsmisbruik en minachting van hun klanten.

Nieuws

menu