Commentaar: Een Stille Week anders dan alle andere

Stiller dan ooit tevoren is dit jaar de Stille Week, een week vol kerkelijke hoogtijdagen: morgen Palmpasen, in de komende week Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de paaswake en dan paasmorgen. Geen week van kerkdiensten dit jaar.

Morgen is het Palmpasen, in de komende week Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de paaswake en dan paasmorgen. Geen week van kerkdiensten dit jaar.

Morgen is het Palmpasen, in de komende week Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de paaswake en dan paasmorgen. Geen week van kerkdiensten dit jaar. Foto: ANP

En ook geen Matthäus Passion, die normaliter in tientallen tjokvolle kerken en concertzalen wordt uitgevoerd. Ook geen massale processie bij The Passion, de populaire televisieregistratie van het lijdensverhaal van Jezus Christus.

In plaats daarvan zitten we thuis. Elke woning is nu thuis, kantoor, school, uitspanning en kerk tegelijk. Dat is niet makkelijk, het gaat weleens mis, en in sommige gevallen is het onveilig.

Tegelijk is er verwondering over hoe soepel mensen elkaars korte lontjes verdragen en vergeven, over de discipline waarmee er gewerkt wordt, over de lenigheid waarmee die discipline losgelaten kan worden, over de vindingrijkheid van oplossingen voor werk, recreatie, conditietraining, onderling contact en zorg. En zo wordt er ook van alles bedacht voor het thuis gestalte geven aan de kerkelijke hoogtijdagen, ook in deze Stille Week die algemeen wordt beschouwd als het hoogtepunt van het kerkelijk jaar.

De kerken hebben al een paar weken ervaring kunnen opdoen met livestreams, waardoor velen de kerkdiensten in de eigen gemeente thuis kunnen volgen via het televisiescherm, tablet of telefoon. Er zijn mooie manieren bedacht om toch een gevoel van gezamenlijkheid te scheppen. Beiaards in het land willen op Goede Vrijdag overal tegelijk lied 416, Ga met God en Hij zal met je zijn, spelen, waarbij omwonenden dat thuis, eventueel voor het open raam, tegelijk kunnen meezingen. Dat is een vertaling van Jeremiah Rankins lied God be with you till we meet again over geborgenheid in tijden van vertwijfeling en van elkaar gescheiden zijn.

Mensen als ziel van de kerk

Tjeerd van der Kooi is sinds 2017 voorzitter van de bouwcommissie van de Martinikerk van Sneek. Om een goed nieuw thuis te creëren voor de Protestantse kerk van Sneek. Zodat er weer gebouwd kan worden aan een toekomst in Gods geest.

Een ander Stille Week-initiatief is van de in Brabant werkzame predikant Dirk-Jan Bierenbroodspot die met zijn echtgenoot Cor Bras een via de website van de Protestantse Kerk in Nederland beschikbare liturgie maakte voor thuisvieringen, met veel uitleg en ook aandacht voor het ongemakkelijke van bijvoorbeeld in kleine kring samen zingen. Ze hopen dat als veel mensen dat thuis durven doen, ze de troost voelen die joden kennen van Pesach: de wetenschap dat in huiskamers overal ter wereld mensen op hetzelfde moment hetzelfde verhaal gedenken met dezelfde rituelen

Zulke initiatieven zullen velen bemoedigen en inspireren. En helpen bij het besef dat ook nu veel anderen, iets verder weg, nog veel slechter af zijn. Dat dreigen we vandaag makkelijk te vergeten. En dan ‘gaat het door de hel’, dicht Huub Oosterhuis: ‘Wij houden ons niet aan Zijn woord, verloochenen weduw en wees, vervloeken de vreemdeling’.

Nog meer dan op onszelf of de ander richt deze Stille Week de aandacht op het verhaal van dood, opstanding en verlossing, zodat ieder met Bachs Matthäus-koraal kan zingen: ‘Beveel gerust uw wegen, al wat u ’t harte deert, der trouwe hoed en zegen van Hem, die ’t al regeert. Die wolken, lucht en winden wijst spoor en loop en baan, zal ook wel wegen vinden waarlangs uw voet kan gaan.’

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu