Commentaar: Een lockdown blijft een lapmiddel

Vanavond is er weer een persconferentie over het coronabeleid. Naar verwachting zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een aantal extra beperkende maatregelen aankondigen. Wat ze niet doen is alsnog het land op slot gooien met een lockdown of juist een aantal beperkingen opheffen.

Vanavond is er weer een persconferentie over het coronabeleid. Naar verwachting zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een aantal extra beperkende maatregelen aankondigen.

Vanavond is er weer een persconferentie over het coronabeleid. Naar verwachting zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een aantal extra beperkende maatregelen aankondigen. Foto: EPA

Dat komt omdat het kabinet in een onduidelijke situatie moet handelen. Vier weken geleden zorgden de snel oplopende besmettingen ervoor dat het kabinet opnieuw moest ingrijpen. Maatregelen als het sluiten van de horeca, de oproep om zoveel als mogelijk thuis te werken, een alcoholverkoopverbod na 20.00 uur en beperkt ontvangst in huis zouden voor vooraleerst vier weken gelden in de hoop dat het zoden aan de dijk zou zetten.

Het resultaat is nu onduidelijk. De aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames bleven de afgelopen tijd stevig oplopen, tot eind vorige week er een afvlakking van de groei te zien leek te zijn. En afgelopen drie dagen daalde het aantal nieuwe besmettingen zelfs. Al is bij dit laatste wel een addertje onder het gras: in het weekeinde worden er vaak minder meldingen gedaan en dus kunnen die cijfers lager zijn. Om diezelfde reden zijn coronacijfers op dinsdag altijd relatief hoog: dan komen er nog meldingen van het weekeinde erbij.

Niet glashelder

De ontwikkeling is positief, maar nog niet glashelder genoeg om af te bouwen. Tegelijk kan met deze ontwikkeling een echte lockdown niet op draagvlak rekenen. Het is daarom zoeken naar een goed evenwicht voor het kabinet, tussen degenen die vinden dat het kabinet vier weken geleden niet daadkrachtig genoeg was en die vinden dat het coronabeleid te veel is doorgeschoten. En tegen beide kan het kabinet niet zeggen dat ze gelijk of juist ongelijk hebben.

Eigenlijk zou het kabinet nog eens twee weken moeten wachten om te zien wat er met de huidige maatregelen gebeurt en of het effect heeft gehad. En dan is de vraag nog maar of het verstandig is om af te schalen, zo midden in het snotterseizoen.

De discussie over landelijke beperkende maatregelen is een achterhoedegevecht, of eigenlijk: een debat over lapmiddelen

Want zo lang het nog niet mogelijk is om met sneltesten coronabrandhaarden snel op te sporen, te isoleren en uit te laten smeulen zal de normaliteit nog lang wegblijven - voor we het weten zitten we in een derde golf. Daarom is de discussie over landelijke beperkende maatregelen een achterhoedegevecht, of eigenlijk: een debat over lapmiddelen. Het kabinet zal snel een systeem van sneltesten en preventie op moeten zetten, want hopen op een snelle invoering van een vaccin is te riskant en de noodzakelijke beperkende maatregelen van nu zijn funest voor samenleving en economie als ze te lang moeten duren.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Rutte: 'Het leven draait niet om ik, ik, ik, maar om samen'

„Wie in God gelooft, mag hoop hebben en daar gaat een enorme troost van uit", zei Mark Rutte in zijn Protestantse Lezing, afgelopen zaterdag. Hij keerde zich expliciet tegen egoïsme: „Denk bij alles wat je wilt en doet ook aan een ander."

Nieuws

menu