Commentaar: Inhoud moet in de politiek boven beeldvorming gaan en dat is lang niet meer altijd het geval

Beeldvorming, beeldvorming, beeldvorming. Als er één ding duidelijk is geworden uit de ministerraadnotulen van Rutte III dan is het dat de kabinetsploeg zich nogal druk maakt over hoe zaken overkomen op het publiek. En dat kritische noten over beleid niet worden gewaardeerd. Vorm gaat zo boven inhoud.

Als er één ding duidelijk is geworden uit de ministerraadnotulen van Rutte III dan is het dat de kabinetsploeg zich nogal druk maakt over hoe zaken overkomen op het publiek.

Als er één ding duidelijk is geworden uit de ministerraadnotulen van Rutte III dan is het dat de kabinetsploeg zich nogal druk maakt over hoe zaken overkomen op het publiek. Foto: EPA

En als de notulen dat al niet duidelijk maakten, dan zijn het wel de fors gestegen aantallen communicatiemedewerkers op de ministeries. Onder Rutte III nam het aantal voltijdbanen op dit gebied toe van 633 naar 811, blijkt uit cijfers van EenVandaag. Er ging in drie jaar tijd bovendien zes miljoen euro naar inhuur van communicatiestrategen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt overigens dat ook Kamerfracties extra budget voor medewerkers om de regering te controleren deels besteedden aan woord- en beeldvoerders. En dat tegelijk nog steeds het geluid klinkt dat er onvoldoende steun is voor een goede controle. Ook regionaal en lokaal neemt de aandacht voor communicatie toe. En dat komt de transparantie en controle door onafhankelijke journalisten niet altijd ten goede.

Genoeg plek

Zo kon het de RUG Campus Fryslân niet bekoren dat deze krant een stuk plaatste met de huidige studentenaantallen in Leeuwarden . Die kwamen die dag rechtstreeks uit het rapport dat de provincie en de RUG zelf opleverden bij de tussenevaluatie van de bestede gelden. Maar volgens de woordvoering was deze krant ‘slordig’ en publiceerde die ‘structureel verkeerde’ cijfers. Geconfronteerd met het eigen rapport was de reactie: ’Dat zien wij anders.’

Volgens de woordvoering was deze krant ‘slordig’ en publiceerde die ‘structureel verkeerde’ cijfers. Geconfronteerd met het eigen rapport was de reactie: ’Dat zien wij anders’

En over een rapport over de weidevogelstand las u bijna niets terug omdat het communicatieteam voor de presentatie een prachtige buitenlocatie had geregeld. Gevolg was dat er naast het groepje woordvoerders, vanwege de coronamaatregelen, slechts ruimte was voor twee Friese media. En dat kon echt niet anders. Gelukkig was er een provinciewoordvoerder die het journalistiek belang boven beeldvorming plaatste. In een zaal in het Provinsjehûs was genoeg plek.

Beklag doen

En dan was er nog die wethouder van Smallingerland die de redactie belde om zijn beklag te doen over ,,de negatieve toon” van de berichtgeving over zijn gemeente. ,,En dat vindt de communicatieafdeling ook.” Als lezer weet u dat er in Smallingerland nogal wat grote kwesties spe(e)l(d)en. En dat een onafhankelijk medium daar juist kritisch over hoort te berichten.

Een open grondhouding met incasseringsvermogen en het stellen van inhoud boven vorm, is bij politici en woordvoerders op alle niveaus wenselijk

Je kunt mensen in de communicatiewereld niet over één kam scheren. Er zijn ook steeds meer socialemediakanalen waar het te bereiken publiek zich over verspreidt, en kennis over de bijbehorende vormen van communicatie is belangrijk. Maar een open grondhouding met incasseringsvermogen en het stellen van inhoud boven vorm, is bij politici en woordvoerders op alle niveaus wenselijk.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl