Commentaar: Journalistiek geschaad door agressie

Een shovel die een auto met inzittenden omrolt en een sloot in duwt: het was afgelopen week een ongehoorde vorm van geweld jegens een journalist en zijn vriendin. Ongehoord vanwege de ernst en bruutheid en shockerend omdat het rechtstreeks terug te zien was; op het dashboard van de auto was een cameraatje gemonteerd. Het angstaanjagende is haast aan den lijve te ervaren.

Een bestelauto reed in 2018 met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam gereden.

Een bestelauto reed in 2018 met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam gereden. Foto: ANP

Maar hoewel ongewoon in vorm, uitzonderlijk was de actie niet. Eerder werd de voorpui van De Telegraaf geramd en het gebouw van Panorama beschoten. Journalisten ervaren ook individueel steeds erger en vaker onveiligheid in hun werk. Vier jaar geleden verscheen Een dreigend klimaat, waarin ruim zeshonderd journalisten bevraagd werden op agressie en geweld. De conclusies waren verontrustend. Twee derde van de verslaggevers heeft te maken met bedreigingen. Sommigen een enkele maal maar 20 procent van de geënquêteerden turfde maandelijks een incident. 7 procent ondervond elke week wel een scheldpartij of erger; enkelen zelfs dagelijks.

Nieuws

menu