Commentaar: Politiek moet eindelijk plasticplaag aanpakken

De vervuiling van zeeën door plastic wordt een steeds groter probleem. Meer dan negenhonderd zeediersoorten hebben te kampen gehad met verstrikking door plastic of met plastic in de maag, zo maakte afgelopen week de universiteit van Wageningen bekend, na onderzoek. Het gaat om vissen, vogels, zeeslangen en zeeschildpadden.

De vervuiling van zeeën door plastic wordt een steeds groter probleem.

De vervuiling van zeeën door plastic wordt een steeds groter probleem. Foto: ANP

Naast de toename van het grote plastic groeit ook de hoeveelheid microplastic in zeeën. Op de bodem van de Middellandse Zee bij Italië hebben wetenschappers 1,9 miljoen plasticdeeltjes per vierkante meter gevonden, zo werd afgelopen week bekend. Het is de hoogste concentratie microplastics die tot nu toe ooit is gemeten.

Microplastic wordt gevormd door kunststofdeeltjes die kleiner zijn dan 1 millimeter en bestaan voornamelijk uit vezels van kleding en textiel, en uit afgebroken deeltjes van grotere plastic objecten. Fabrikanten gebruiken bovendien microplastic in cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, bouwmaterialen en medicijnen. Microplastic zit niet alleen in verzorgingsproducten als scrubs, tandpasta en doucheschuim, maar worden ook veel gebruikt in de land- en tuinbouw.

Statiegeld is een belangrijke manier om plasticvervuiling tegen te gaan. Maar in Nederland wordt uitbreiding van statiegeld door supermarkten en andere bedrijven tegengehouden, die vrezen voor extra kosten en ruimtebeslag.

Het is onbegrijpelijk dat tijdschriften nog altijd verpakt in plastic door de brievenbus vallen

Vooralsnog is wegwerpplastic nog steeds de grootste veroorzaker van de plastic soep in de zeeën. De Europese Unie heeft per 2021 een verbod ingesteld voor wegwerpplastic dat vaak in zee belandt: borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes. Maar helaas geldt dit nog niet voor alle wegwerpplastics, zoals snoepwikkels en chipszakken.

De grootste plasticvervuilers zijn nog altijd derdewereldlanden en opkomende economieën in Azië. En het valt moeilijk in te zien dat deze landen op korte termijn maatregelen zullen nemen om de enorme vervuiling tegen te gaan. Maar dit gegeven ontslaat een land als Nederland niet om eindelijk eens actie te ondernemen die hout snijdt als het gaat om bijvoorbeeld het statiegeldbeleid.

Daarnaast is het nodig dat er maatregelen komen ter bestrijding van plastic verpakkingsmateriaal. Het is onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld tijdschriften nog altijd verpakt in plastic door de brievenbus vallen. Er rust bij zowel de overheid als het bedrijfsleven een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de bestrijding van de plasticplaag. De bedrijvenlobby om plastic verpakkingen en de uitbreiding van statiegeld te voorkomen is sterk. Maar het wordt tijd dat de politiek ferm optreedt. Ter bescherming van de leefwereld van dieren en mensen.

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief