Commentaar: Vermeld de risico’s bij het beleggen in digitale munten zoals de bitcoin

De overvloed aan geld in ons economisch systeem zoekt zijn weg in tastbare en niet-tastbare goederen. Vastgoed en woningen zijn een voorbeeld van het eerste, de koers van de digitale munt bitcoin is exemplarisch voor het laatste. Het zijn ontwikkelingen die kunnen verleiden tot het nemen van grote risico’s. Voor onwetende (jonge) spelers met kleine beurs kunnen de gevolgen groot zijn.

Voor onwetende (jonge) spelers met kleine beurs kunnen de gevolgen groot zijn bij het beleggen in bijvoorbeeld de bitcoin.

Voor onwetende (jonge) spelers met kleine beurs kunnen de gevolgen groot zijn bij het beleggen in bijvoorbeeld de bitcoin. Foto: EPA

De bitcoin stijgt zonder goede reden naar recordhoogtes. Althans, zonder goede reden is het niet helemaal. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod: weinig munten en steeds meer mensen met dollartekens in de ogen die willen instappen om een gokje te wagen. Als multimiljardair Elon Musk, van elektrisch vervoersbedrijf Tesla, de tekst ‘#bitcoin’ aan zijn Twitteraccount toevoegt, schiet de koers ineens duizenden euro’s omhoog. Later uitte hij zijn twijfel over de koers, en ging die weer omlaag.

Inmiddels lijkt de digitale munt ver weg van de hoge ambitie om als wiskundig en meetbaar concept in de toekomst de dollar te vervangen als wereldreservevaluta. Het lijkt meer een speeltje voor de happy few: Musk profiteert van zijn eigen woorden. En met alle benodigde rekenkracht en bijkomende energieslurperij om transacties te kunnen doen, is het überhaupt de vraag of het een plek heeft in een wereld die meer oog heeft voor het klimaat.

Oppassen geblazen

Zeker bij een product dat een hoge gevoelswaarde lijkt te hebben en waarbij het heel lastig is alle finesses te doorgronden, is het oppassen geblazen, stelt Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud. Het roept de vraag op of er niet een waarschuwingssysteem moet komen in de orde van ‘U belegt buiten toezicht van de AFM’.

Investeerders halen met deze Special Purpose Acquisition Companies honderden miljoenen euro’s op voor een lege huls op de beurs

Niet alleen in deze wat ondoorzichtige digitale economische wereld groeien de risico’s. Op de Amsterdamse beurs doet in alle openheid en volgens alle geldende regels de zogeheten spac zijn intrede. Investeerders halen met deze Special Purpose Acquisition Companies honderden miljoenen euro’s op voor een lege huls op de beurs. Voor dat omhulsel zoeken ze vervolgens vulling door een niet-beursgenoteerd bedrijf te kopen. Dat brengen ze dan naar het Damrak.

Alarmbel

De investeerders omzeilen zo alle gedoe rond een echte beursgang. Beleggers stappen met alle vertrouwen in. Economen Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen luiden de alarmbel in het Financieele Dagblad : waarom zou je ergens geld in stoppen zonder te weten wat ermee gebeurt? Ze trekken de vergelijking met het woekerpolisschandaal waarbij een derde van de inleg van 7,5 miljoen polissen verdween.

Lees ook: Commentaar: Eisen aan cryptomunt zijn hard nodig

De beurs heeft een poortwachtersfunctie in te vullen: transparantie en bescherming van de kleine belegger zijn noodzaak. En op andere plekken moeten de AFM, De Nederlandsche Bank en het Nibud niet terughoudend zijn in het blijven waarschuwen voor de gevaren.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl