Contrapunt: Van schuldbelijdenis naar schuldbelijdenis?

Eeuwenlang stonden Joden bij ons hooguit op het tweede plan. Sinds een jaar of vijftien wordt er opeens, vooral bij de christelijke partijen, mooi weer gespeeld over een vermeende joods-christelijke traditie, die een hoeksteen zou zijn van de Nederlandse identiteit.

Farid Azarkan (DENK) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens het debat over de moord op Samuel Paty.

Farid Azarkan (DENK) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens het debat over de moord op Samuel Paty. Foto: ANP

Een zoveelste poging de geschiedenis te flatteren. Na de Kristallnacht in 1938, opmaat voor de Holocaust, sloot het puur christelijke kabinet-Colijn IV de grenzen voor Joodse vluchtelingen. Zij waren ‘vreemde elementen’ die ‘het karakter van den Nederlandschen stam’ zouden ondermijnen.

Na driekwart eeuw beleed afgelopen zondag voorman De Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) schuld. De kerk heeft ‘mede de voedingsbodem bereid waarin het zaad van antisemitisme en haat kon groeien’.

Geen 24-karaats

Die joods-christelijke traditie is nep, maar heeft wel een politiek oogmerk. De bedoeling is nieuwkomers, vaak moslims, in te peperen dat ze geen 24-karaats Nederlanders zijn. Zo wordt voeling gehouden met (extreem) rechts-nationalistische sentimenten. Hetzelfde speelde zich af bij het vorige jaar ingevoerde boerkaverbod in openbare ruimtes.

Een Kamermeerderheid, met een vooraanstaande rol voor CDA’er Van der Molen, deed toen de boerka in de ban met het oog op veiligheid en communicatie. Er is nog geen boete uitgedeeld en het minstens zo ingrijpende mondmasker ging als een mes door de parlementaire boter. Het boerkaverbod is door electorale motieven ingegeven symboolwetgeving.

De ophef is begrijpelijk, de vrijheid van godsdienst mag niet zover worden opgerekt dat de vrijheid van anderen om te zijn wie ze zijn wordt aangerand

Ook afgelopen week was hypocrisie prominent aanwezig op het Binnenhof. Er was veel ophef over reformatorische scholen, die van ouders een schriftelijke verklaring eisen dat ze homoseksualiteit verwerpen. Begrijpelijk, de vrijheid van godsdienst mag niet zover worden opgerekt dat de vrijheid van anderen om te zijn wie ze zijn wordt aangerand. De gewraakte verklaring is echter al tientallen jaren oud en werd in 2007 door de rechter gesanctioneerd. Waarom dan nu opeens die uitslaande verontwaardiging? Een verband met de spotprenten van profeet Mohammed lijkt voor de hand te liggen.

Pijn voor lief?

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers las in het tv-programma Op1 van 5 november op hoge toon imam Karrat de les omdat hij zich door die spotprenten op de ziel getrapt voelde. Segers: de vrijheid van meningsuiting prevaleert, die pijn moet je als lid van onze samenleving voor lief nemen.

Een moslim moet met het accepteren van spottend gesar bewijzen dat hij een volwaardig lid is van ‘den Nederlandschen stam’

Twee medewerkers van de Vrije Universiteit wezen er in De Volkskrant van afgelopen woensdag terecht op dat Segers gemakkelijk praten heeft. Hij maakt deel uit van het politieke establishment. Een moslim moet met het accepteren van spottend gesar bewijzen dat hij een volwaardig lid is van ‘den Nederlandschen stam’. Dat hakt er dieper in.

Lees ook: Contrapunt: Omvolking en recht op leven

Om niet de indruk te wekken dat er gemeten wordt met twee maten, moet die verklaring van de betreffende reformatorische scholen er daarom (eindelijk) aan geloven.

Afgrijzen

Ook het afgrijzen van CDA en ChristenUnie dat moslims in een petitie oproepen om godslastering wettelijk te verbieden, klinkt schril. Beide partijen waren er nota bene in 2014 nog mordicus op tegen dat het bestaande blasfemieverbod werd geschrapt.

Na de moord een maand geleden op de Franse leraar Paty is de petitieactie op een onkies moment geëntameerd. Er staat tegenover dat de woordvoerders Segers en Madeleine van Toorenbeek (CDA) er geen benul van leken te hebben dat er sprake is van een beschavingstekort als de vrijheid van meningsuiting opgerekt wordt tot een recht anderen te vernederen en te krenken.

Empathie, compassie daar blonken de christelijke partijen afgelopen week niet in uit

Een schizofreniepatiënt hoorde ik onlangs zeggen: ,,Ik schrik me altijd rot als in het nieuws iets is over iemand met schizofrenie, wat zullen die moslims dat vaak hebben!” Empathie, compassie daar blonken de christelijke partijen afgelopen week niet in uit. Zijn we op weg naar een schuldbelijdenis over opnieuw 75 jaar?

Reageren? Mail dan naar: fabersyma@gmail.com

Opinie: 'Might makes right'

Vier eeuwen lang werd protestants Nederland 'opgevoed' met de Heidelbergse Catechismus (1563). Dat hield onder meer in dat mensen 'ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd zijn tot alle kwaad'. Het laatste wil men wel aan, maar de veronderstelde menselijke onmacht iets goed te kunnen doen wordt gelukkig door velen gelogenstraft met woord en daad.

Nieuws

Meest gelezen

menu