Te midden van de afbraak van het christelijk maatschappelijk middenveld is de AOW een politieke speelbal geworden | Opinie

Moet de AOW gelijk opgaan met de extra verhoging van het wettelijk minimumloon? Een heftige discussie komt daarmee los, die met weinig historisch besef wordt gevoerd.

Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten (ChristenUnie) tijdens het debat over de regeringsverklaring  van het kabinet-Rutte IV.

Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten (ChristenUnie) tijdens het debat over de regeringsverklaring van het kabinet-Rutte IV. Foto: ANP

De oudedagsvoorziening kent een lange voorgeschiedenis. Minister Syb Talma loodste in 1913 de Invaliditeits- en Ouderdomswet door het parlement en minister Willem Drees kwam in 1947 met een Noodwet Ouderdomsvoorziening - ‘trekken van Drees’ werd een begrip. Het sluitstuk was de invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 1957, waarbij alle Nederlandse ingezetenen een ouderdomspensioen werd uitgekeerd op 65-jarige leeftijd.

Nieuws

menu