De Russische economie stevent af op een implosie: Poetin heeft het land met allerlei problemen opgezadeld | Opinie

Om de invasie van Oekraïne te rechtvaardigen, heeft Vladimir Poetin Rusland afgeschilderd als een dominante macht, die zijn rechtmatige aanspraak op keizerlijke grootheid terugvordert. Maar door de snel verslechterende economie manoeuvreert de Russische president zich in een onmogelijke positie.

Geldwisselkantoor in Moskou op 28 februari. De roebel is een vrije val geraakt. Voor de invasie kreeg je voor een dollar 75 roebel, nu is dat al 155 roebel.

Geldwisselkantoor in Moskou op 28 februari. De roebel is een vrije val geraakt. Voor de invasie kreeg je voor een dollar 75 roebel, nu is dat al 155 roebel. Foto: AFP

Voor de invasie van Oekraïne was de Russische economie al nauwelijks in staat om een rijk in stand te houden. Nu, met buitenlandse sancties die de Russische roebel in vrije val hebben gebracht, is de economische status van Rusland nog verder afgekalfd. Tegen de huidige wisselkoersen zou de Russische economie nog de 22ste grootste ter wereld zijn, met een bruto binnenlands product (bbp) dat niet veel groter is dan dat van de Amerikaanse staat Ohio.

Nieuws

menu