Het leidt bijna altijd tot slimmer meer en zelden tot slimmer minder. Het leidt af van wat we echt te doen hebben, innovatie is zo oud als de oude economie | Column Ingrid van de Vegte

Ingrid van de Vegte.

Ingrid van de Vegte. Beeld: FD

We willen op de beperkte hoeveelheid grond van Nederland alles doen en alles kunnen. De grootste haven, de belangrijkste overstapluchthaven, staalproductie, gaswinning, chipsfabrieken, datacentra, voedsel voor verre landen. Dit dan bij gegevens als achttien miljoen inwoners en alle functies van de groene ruimte, om maar wat te noemen. Dat kan dus niet. En innovatie dan? Nee, dat is geen oplossing.

Nederland distributieland, ik hoor het minister Neelie Smit-Kroes nog vol trots zeggen, lang geleden. Eigenlijk drong toen niet tot mij door wat dat betekent. Inmiddels weet ik dat wel: we verplaatsen. We halen onvoorstelbaar veel materie van overzee ons land binnen en dat gaat dan weer de grens over Europa in. Nederland verwerkt 1,7 miljard ton goederen per jaar – 4,7 miljoen ton per etmaal. Is dat misschien voorstelbaar, eh nee, helpt niet echt. En stel je de ruimte voor die dat verkeer en de opslag inneemt en de impact op de omgeving. Gigantisch.