Dorpsfeesten vallen tussen wal en schip, ook met de nieuwe steunregeling voor de coronamaatregelen | Opinie

Het leek een mooie zomer te gaan worden. Een zomer waarin we elkaar weer volop konden ontmoeten, festivals en andere evenementen konden bezoeken, terug naar het ‘oude normaal’. De realiteit is echter totaal anders. Steunregelingen geven helaas nog geen steun.

Afbouw van het festival 7th Sunday: Live Again! in Erp. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten bekend dat eendaagse evenementen minder bezoekers mogen ontvangen, die bovendien allemaal moeten zitten. Veel festivals worden dan ook op het laatste moment afgelast.

Afbouw van het festival 7th Sunday: Live Again! in Erp. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten bekend dat eendaagse evenementen minder bezoekers mogen ontvangen, die bovendien allemaal moeten zitten. Veel festivals worden dan ook op het laatste moment afgelast. Foto: Sem van der Wal

We waren opgelucht, het einde leek in zicht en er ontstond hernieuwde energie om voortvarend aan de slag te gaan.

Helaas is de pandemie nog niet voorbij en Covid-19 slaat hard om zich heen. Het kabinet zag zich vorige week dan ook genoodzaakt om aanvullende maatregelen te nemen in een poging de verdere verspreiding in te dammen. En dus kunnen en mogen een aantal zaken – in ieder geval tot 13 augustus – niet. Wat er daarna mogelijk wel en niet kan is nu nog niet duidelijk.

Het nieuws bereikte ons allemaal op vrijdag 10 juli waarna op maandag 14 juli een aanvullende regeling bekend is gemaakt voor evenementen en in haar kielzog ook voor de organisatoren van veelal kleinere evenementen, zoals bijvoorbeeld dorpsfeesten. Fijn om te constateren dat het kabinet ook oog heeft voor deze groep vrijwilligers die zich met hart en ziel inzet voor de leefbaarheid in hun dorp en ook goed om te constateren dat een overheid snel kan handelen.

Tegemoetkoming tot 9 juli

De ‘aanvullende tegemoetkoming evenementen’ biedt een tegemoetkoming voor de kosten die gemaakt zijn tot 9 juli ten behoeve van evenementen die gepland waren in de periode tussen 10 juli en 13 augustus. Kortom, volop in de zomervakantieperiode.

En laat dat nu net een periode zijn waarin feitelijk geen dorpsfeesten worden georganiseerd. Die worden veelal georganiseerd in de periode na de zomervakantie. En kosten die men dus nu al gemaakt heeft, vallen dan ook niet onder de aangepaste regeling.

De subsidieregeling evenementen – die al bestaat – zag toe op evenementen die in de periode vanaf 1 juli tot 31 december georganiseerd zouden worden. Om de doelgroep ‘dorpsfeesten’ daadwerkelijk te ondersteunen zou het kabinet ook voor de ‘aanvullende tegemoetkoming evenementen’ eenzelfde periode moeten hanteren. Die steun in de rug verdienen de vele vrijwilligers die een zeer belangrijke rol vervullen voor de leefbaarheid in hun woonomgeving.

Het argument om de aanvullende regeling toe te voegen is onder andere om te voorkomen dat de doelgroep die beoogd wordt te ondersteunen (kleinere evenementen) niet tussen de wal en schip vallen. Organisatoren van dorpsfeesten vallen nu echter wel tussen wal en schip. En dat kán en mág niet de bedoeling zijn.

Theo Andreae is directeur van de Stichting Doarpswurk, een organisatie die initiatieven ondersteunt en stimuleert die de leefbaarheid op het Friese platteland versterken