De Duitse politiek staat na de verkiezingen in teken van versnippering en machtsstrijd | Column Bearn Bilker

De Duitse politieke verhoudingen zijn na de verkiezingen van september danig opgeschud. De Duitsers verlangen naar verandering en nieuw leiderschap. Kunnen de grote partijen die wens inwilligen?

Bondskanselier Angela Merkel in gesprek met SPD-leider Olaf Scholz, de minister van Financiën in het huidige kabinet en de beoogde nieuwe bondskanselier.

Bondskanselier Angela Merkel in gesprek met SPD-leider Olaf Scholz, de minister van Financiën in het huidige kabinet en de beoogde nieuwe bondskanselier. Foto: EPA

Dat de Duitse sociaaldemocratische SPD in september de winnaar werd van de parlementsverkiezingen voor de nieuwe Bondsdag was niet te danken aan de partij zelf. In de afgelopen vier jaren sleepte de tweede regeringspartij (naast de christendemocratische CDU/CSU) zich van crisis naar crisis. Dat de SPD de verkiezingen won, was vooral te danken aan lijsttrekker Olaf Scholz, de minister van Financiën. In de verkiezingscampagne positioneerde hij zich met succes als een tweede Angela Merkel, de populaire bondskanselier. Scholz deed net als Merkel niet mee aan de waan van de dag en hij presenteerde zich als kalm, bedachtzaam en zelfs kleurloos. Dat hij enkele politiek-financiële schandalen met zich meedroeg, deerde hem nauwelijks.

De grootste partij

Nieuws

menu