EU mag de moord op onschuldige burgers in Boetsja niet ongestraft laten passeren. Hier mag Rusland niet mee wegkomen | Commentaar

In het Westen oogst Rusland woede en afschuw over de massamoord in Boetsja. De bereidheid groeit om Moskou te straffen met vergaande sancties die ook de eigen economie schaden. Dat is de EU, als verdediger van mensenrechten en vrijheid, ook aan haar eigen stand verplicht.

Niek van der Molen.

Niek van der Molen.

Zou de Russische regering in de eigen propaganda en retoriek geloven? Natuurlijk niet. Nadat zondag het nieuws naar buiten kwam over de massaslachting van weerloze burgers in het Oekraïense Boetsja - een oorlogsmisdaad waar zonder twijfel Russische soldaten voor verantwoordelijk zijn - reageerde Moskou op kenmerkende wijze: met ontkenning en verspreiding van desinformatie. Volgens Rusland zou de moordpartij een provocatie van Oekraïne zijn om de Russen in een kwaad daglicht te stellen. Hoe cynisch en kwaadaardig het Kremlin is, blijkt ook uit de oproep van Moskou voor een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om Oekraïne te veroordelen. Je moet het schaamteloze lef maar hebben.

Nieuws

menu