Een boerenkathedraal voor flora en fauna in Baaium | Column

Ik: ‘Kunnen we om 16.30 uur nog een Safari-tour boeken? Ben aan het werk.’. Reactie: ‘Oke, ik vraag ff.’ Even later: ‘We staan om half 5 ingepland voor de Safari.’ Ik: ‘Leuk!!!!!!’

Grutto in kruidenrijk grasland.

Grutto in kruidenrijk grasland. Foto: Jan Spoelstra

App-verkeer met mijn zus.

Soms is het lastig dat ik een weekend moet werken. Dan zijn er namelijk vaak activiteiten.

Maar vandaag lukt het om na afloop op de valreep om mee te gaan met een weidevogelsafari bij Marten en Anneke de Jong in Baaium. Direct vanuit het ziekenhuis ga ik naar de boerderij in Baaium. Ik loop de stal in waar het melken in volle gang is. De boomlange Marten stapt op mij af. ,,Is dit de kathedralenbouwer? Goed stik wie dat!”

Een scherpe FD-lezer dus, want mijn column over kathedralen bouwen was al van een jaar geleden. Die ging over de verstikkende greep van het regelgevingssysteem in de zorg. En dat we terug moeten naar het hebben van vertrouwen in vakwerkers.

Passie

Marten en Anneke vertellen gepassioneerd over hoe zij bezig zijn met duurzame flora en fauna, terwijl ze niet eens biologisch boeren. Ik sta bij twee hoogbejaarde koeien te kijken. Ze staan apart van de rest met hun knokige knieën in een dik bed stro. ,,Dit is Bloemkamp”, zegt Marten.

Na koffie en suikerbrood in de stal vertrekt de safari in een oud busje. Ik zit op een pak stro. De bus is gevuld met een gemêleerd gezelschap, want de tocht is voor belangstellenden en vogelliefhebbers. Marten vertelt dat zijn koeien in de wei staan. Hij past het maaien aan op de agenda van de weidevogels. Dat kan dit jaar wel eens in juli worden.

We rijden nu aan de rand van het hoge gras. ,,In it begjin fan it jier ha wy it bed al opmakke foar de fûgels”, vertelt Marten. Als we naar buiten kijken zien we dat het veld vol zit met grutto’s, kievieten en allemaal andere vogels met hun jongen. ,,Pas als de jongen goed kunnen vliegen, dan gaan we maaien. En alles in overleg met de vogelwachters.”

We mogen niet uit het busje. De vogels kennen het busje, en blijven gewoon op hun plek zitten.

We rijden langs plasdrassen waar het een vogeldrukte van belang is.

Het geluid van de weidevogels doet mij zo aan vroeger denken, aan de eerste zomerdagen.

Negatieve aandacht

Op de spoedeisende hulp had ik laatst een boer, met coronaklachten. Hij deed zijn beklag dat er alleen maar negatieve aandacht is voor de boeren. Dan denk ik - maar dat zeg ik natuurlijk nooit, want daar komt die boer niet voor in het ziekenhuis - is het een optie om te stoppen met boeren en het land weer terug te geven aan de natuur?

Maar vandaag heb ik gezien dat tussen stoppen en doorgaan op de oude voet ook nog opties zijn. Ik was blij verrast door mijn kleine uitje na werktijd.

Kathedralen staan voor levenslust, lef, creativiteit, innovatie, vakmanschap, liefde, bezieling en nog veel meer. Veel moois dat mensen creëren komt voort uit doen. In Baaium staat zo’n kathedraal.

Annemarie Steinfort is spoedeisendehulpverpleegkundige in het MCL