Het is veelzeggend dat er vijf keer meer onderzoeksgeld gaat naar onderzoek naar erectiestoornissen dan naar menstruatieproblemen | Column Esther Nijhuis

De helft van de wereldbevolking heeft een baarmoeder en daar komt ergens tussen het tiende en 55e levensjaar met enige regelmaat bloed uit. Vroeger was de gemiddelde leeftijd waarop meisjes begonnen te menstrueren nog dertien jaar, maar inmiddels is dat twaalf en het kan soms al vanaf tien jaar beginnen.

Esther Nijhuis.

Esther Nijhuis. Foto: Jilmer Postma

Toch opvallend hoe weinig er wordt gesproken over een zo veel voorkomend natuurverschijnsel. Laatst leerde ik dat daar een term voor is, in het Engels natuurlijk, genaamd period shaming . Het is taboe om ongesteld te zijn. Tampons en maandverband moet je verstoppen, bloedvlekken zo snel mogelijk uitwassen (met koud water) en mochten ze toch doorhebben dat het jouw ‘tijd van de maand’ is, dan word je daar onherroepelijk mee gepest, vooral door het deel van de bevolking zonder baarmoeder. Waarom toch? Dit maandelijks bloeden is de levensader van de mensheid, dus ik zou verwachten dat daar wat meer respect voor zou zijn.

Nieuws

menu