Dit artikel is vandaag gratis

Er zal een moment komen dat de woningmarkt weer tot rust komt en er een eerlijk biedproces is | Column Arno ter Hart

Arno ter Hart. Beeld: FD

De woningmarkt is nog steeds overspannen, al zijn de eerste tekenen er dat de markt enigszins afkoelt. Het aantal bezichtigingen en biedingen per te koop staande woning neemt af.

Het is echter nog steeds frustrerend als jij niet het beste bod hebt gedaan. Lang niet altijd is inzichtelijk hoe het biedingsproces is verlopen. Niet elke makelaar is daar even open over. Vandaar dat in de vorige regeerperiode toenmalig minister Kajsa Ollongren heeft aangegeven dat zij vindt dat er meer transparantie moet komen in het biedproces.

Is het nu zo onduidelijk dan? Soms helaas wel. Het is op dit moment een van de eerste vragen die ik als aankoopmakelaar stel tijdens de bezichtiging: wat is de verkoopprocedure? Vaak heeft de makelaar het wel helder. Er zijn kijkdagen en er is een deadline wanneer het bod binnen moet zijn.

Al kom ik het ook nog tegen dat de makelaar het in het midden laat. Ze laten het dan afhangen van de reacties tijdens de bezichtigingen en dan wordt het meestal nog een inschrijving. Een inschrijving kan in de basis heel transparant zijn, maar het gaat erom hoe de verkoopmakelaar hier mee om gaat. Sommige makelaars zijn hier heel open over en daarbij kun je gewoon bij het bekendmaken van de biedingen aanwezig zijn. Anderen maken de biedingen pas kenbaar als de drie dagen bedenktermijn na het ondertekenen van de koopovereenkomst is verstreken. En sommigen zijn hier helemaal niet open over.

Regelgeving

Als makelaar moet je altijd je dossier op orde hebben en uit kunnen leggen hoe het gegaan is. Geen openheid geven over een inschrijving vind ik niet kunnen, maar het gebeurt helaas.

Ollongren was er voorstander van om een digitaal biedlogboek in te voeren, zodat zowel koper als verkoper achteraf het biedproces kunnen controleren. Dat is volgens mij de ultieme vorm van transparantie. Het ligt nu nog bij de makelaarsbranche zelf om dit te gaan regelen, maar onze branche kennende zal dat wel weer tergend langzaam gaan. De minister heeft al aangegeven dat als het te lang duurt, er regelgeving komt.

Een andere verkoopmethode waar al een aantal makelaars nu mee werkt, is de online veiling. Hiermee is real-time inzichtelijk wat andere kandidaat-kopers bieden. Dat is natuurlijk ultieme transparantie, maar heeft ook het risico dat je misschien toch weer net een paar duizend euro meer betaalt dan bij een inschrijving. Het voorkomt echter dat bij een inschrijving achteraf blijkt dat jouw bod eigenlijk veel te hoog was.

De online veiling werkt uiteraard alleen in een overspannen markt. Er zal een moment komen dat de woningmarkt weer tot rust komt en je gewoon ouderwets kunt onderhandelen op basis van de vraagprijs. Lekker transparant. Ik kan niet wachten!

Arno ter Hart is register makelaar-taxateur o.z. bij Ter Hart Huiskoopadvies & Taxaties, www.huiskoopadvies.nl

Nieuws

menu