Moeten we bang zijn voor de bitcoin als wettig betaalmiddel? Nee: geld is vaker geëvolueerd | Commentaar

Er is niets tegen virtuele betaalmiddelen, zoals de bitcoin. Geld is eerder geëvolueerd van klinkende munt naar papier of naar giraal geld, niet meer dan een cijfertje op de bankrekening.

Foto:

Foto: FD

Virtueel geld zit in een achtbaan. De ene dag worden er astronomische winsten gemaakt door speculanten, de andere dag is er sprake van enorme verliezen.

Een van de belangrijkste aspecten achter het succes is het wel dan wel niet accepteren van virtueel geld door reële bedrijven. Zo wil de Amerikaanse bioscoopketen AMC voor het einde van het jaar bitcoins accepteren als betaalmiddel, zo maakte topman Adam Aron bekend in een toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Koerswisselingen

De waarde van de belangrijke cryptomunt bitcoin is de afgelopen week met 19 procent gestegen. Daarmee is de digitale munt bijna 46.000 dollar waard. Toch is de waarde van het virtuele betaalmiddel nog ver verwijderd van de piek van medio april. Toen werd de bitcoin voor bijna 65.000 dollar verhandeld.

Daarna ging de koers hard omlaag. Dat kwam volgens deskundigen onder meer omdat Tesla stopte met het accepteren van betalingen in bitcoins vanwege milieuzorgen. Daarnaast besloot de Chinese overheid om streng op te treden tegen mensen die bitcoins creëren, de zogenoemde ‘miners’. Inmiddels is het sentiment veranderd maar volgens cryptokenners blijft er veel onzekerheid in de markt.

Voorstanders van de digitale munten weten allerlei pluspunten te noemen, waarvan de belangrijkste wel is dat overheden en de grote financiële wereldconcerns geen invloed hebben op de aanmaak van valuta waarmee mensen elkaar van dienst kunnen zijn. Tegenstanders van digitaal geld zien de productie ervan als een groot piramidespel dat op den duur wel fout moet gaan lopen. Bij de analyses worden dan historische analogieën aangehaald als de tulpengekte in Nederland in de zeventiende eeuw waar complete vermogens werden vergokt.

Zoals zo vaak worden digitale vernieuwingen aanvankelijk gepresenteerd als idealistische ontwikkelingen, maar na enkele jaren blijken het keiharde verdienmodellen te zijn waar wereldwijde concerns miljarden verdienen. Hoe het precies zal gaan met digitale valuta, zal nog moeten blijken. Zeker is wel dat ze een gewild speculatiemiddel zijn waarmee miljarden worden verdiend en verloren.

Bitcoin als betaalmiddel is kwestie van tijd

En cryptomunten zullen naar alle waarschijnlijkheid een blijvertje zijn. Helemaal omdat vooraanstaande bedrijven in de reële economie het betaalmiddel omarmen als het nieuwe girale geld, immers ook een betaalmiddel waar tijdens de invoering decennia geleden met argusogen naar werd gekeken.

Enkele eeuwen geleden gebeurde net zoiets toen klinkende munt werd vervangen door papiergeld. De bitcoin als wettig betaalmiddel is een kwestie van tijd.

Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl