Levendig politiek debat in Europese Unie rondom het ‘gelijke speelveld’, want anders geen eerlijke concurrentie tussen de lidstaten | Analyse

Harde politieke onderhandelingen, meningsverschillen en mooie woorden voor de achterban. Het democratische debat over de Europese interne markt leeft deze weken.

De Zweedse premier Ulf Kristersson (l) en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zweden is dit halfjaar voorzitter van de Europese Commissie. Zweden is voorstander van sociaal beleid op Europees niveau. Daar bestaat in de meeste lidstaten weerstand tegen.

De Zweedse premier Ulf Kristersson (l) en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zweden is dit halfjaar voorzitter van de Europese Commissie. Zweden is voorstander van sociaal beleid op Europees niveau. Daar bestaat in de meeste lidstaten weerstand tegen. Foto: EPA

Een klassieker in het politieke debat. Hoe glad mag de vloer zijn in een slagerij? Een gladde vloer is gemakkelijk schoon te maken. Fijn voor de slager. Tot hij uitglijdt over restjes vlees en gemorst bloed. Dan klinkt de roep om stroever gemaakte vloeren. Overheidsvoorschriften bijten elkaar soms venijnig. Dan rest slechts een oplossing door politieke besluitvorming.