Supermarkten blijven te veel ongezonde waren verkopen als de overheid niet harder ingrijpt | Commentaar

Supermarkten en horeca verkopen te veel voedsel met suiker, zout en ongezond vet. En ze doen zelf weinig aan verbetering. Er is wetgeving nodig.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Beeld: FD

De meeste spullen in supermarkten zijn ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) stuurde het rapport deze week naar de Tweede Kamer. De cijfers geven een bekend beeld maar ze zijn iedere keer opnieuw pittig om te lezen. Bij de zes onderzochte supermarktketens is maar 20 procent van wat in de schappen ligt gezond, 80 procent betreft bewerkt voedsel met veel toevoegingen als suiker en/of zout, ongezonde varianten van vet of alcohol. En juist voor die ongezonde producten maken de supermarkten het meest reclame. Meer dan 80 procent van de aanbiedingen valt in de categorie ‘ongezond’. Van de aanbiedingen gericht op kinderen is zelfs 97 procent ongezond.

Nieuws

menu