Als we dan toch investeren, investeer dan in auto's die 100 jaar meegaan. Want als we arme landen en het klimaat echt willen redden, moet de productie omlaag | Opinie

In de voorjaarsnota van 2023 gaat het kabinet miljarden investeren in het klimaat, en worden tientallen maatregelen genomen om de uitstoot van CO2 te beperken. Goede bedoelingen, maar het effect kan wel eens flink tegenvallen of juist negatief uitpakken.

De installatie van een warmtepomp. Bij subsidies voor alternatief energiegebruik profiteren vooral de mensen die een omslag financieel makkelijk kunnen maken. Het leidt vaak ook tot netto meer energiegebruik, stelt Nicolai.

De installatie van een warmtepomp. Bij subsidies voor alternatief energiegebruik profiteren vooral de mensen die een omslag financieel makkelijk kunnen maken. Het leidt vaak ook tot netto meer energiegebruik, stelt Nicolai. Foto: ANP

Er is al zo veel over gezegd, dat we kunnen bedenken hoe het gaat. Subsidies voor rijke landen en rijke mensen. Rijke landen en rijke mensen kunnen gesubsidieerd meer aanschaffen, en blijven arme landen en arme mensen de mijnen injagen, om meer grondstoffen op te halen voor ons.