Gods deugden zijn Geloof, Hoop en Liefde, en die heeft Hij ook in ons geplant | Column Leo van Ulden

Gods almacht bestaat uit eindeloos veel geduld. Daar kunnen wij mensen veel van leren. Want met geduld en liefde bereik je vaak veel meer dan met een pak slaag.

Het Binnenhof in Den Haag.

Het Binnenhof in Den Haag. Foto: Shutterstock

Zo, we zijn weer terug bij af. De kinderen weer naar school, de werkers weer naar hun kantoor of werkplaats. Iedereen een demonstratie voor een hogere bezoldiging. De ambtenaren doen wat ze al eeuwen doen: hun vakkennis toepassen op wat het departement hun voorlegt.

Alleen de regering zit te niksen en zich te vervelen. Ministers komen en gaan, en niemand weet waar ze eigenlijk mee bezig zijn.

Toverspreuken

Op het Binnenhof zie je rijen mensen, die ook al vrij zijn, naar het corps kijken als ze langs komen, en de toverspreuken tot zich nemen die tot op het bod versleten zijn, en die het ene oor in en het andere uit gaan.

Ik herinner me van onze kerk zo’ n zelfde fase uit de jaren zestig. Praat, praat, praat, maar er gebeurde eigenlijk nauwelijks iets. Collega’s hebben mij deze uitlating vaak kwalijk genomen, en dat begrijp ik. Maar als je hordes uittredingen en echtscheidingen bekijkt, moet je toch tot de slotsom komen dat er een veer in de klok gesprongen is.

Daar wilde niemand aan. Men dacht aan een machtsstrijd tussen het Vaticaan en het pure heilige Nederland. En zoals de huidige ministers de tong tegen hun verhemelte zit vastgeplakt, waren bij ons de bisschoppen, op eentje na, onze lieve omes die alles begrepen en goedvonden.

Je allerbeste vriendje

Ouderen onder ons zullen zich nog wel de politie herinneren. Die was geen ordebewaker, maar je allerbeste vriendje. Nou, ze zijn dat volgens velen nog. Voor iedere windvlaag moeten ze aantreden, maar als er een tik wordt uitgedeeld staat het halve land woedend om wraak te roepen.

De kern van dat alles is natuurlijk het loslaten van die ene zin uit het Bijbelboek Genesis: dat niet wij God projecteren, maar dat God ons projecteert en schept naar Zijn beeld en gelijkenis.

Misschien had dit een betere inleiding tot Gods scheppende wezen getoond, dan het alles in elkaar zettende en daarna de boel desnoods met de zweep bij elkaar houdende wat kille heerschap, dat in menig catechese de strenge boventoon voert.

Eindeloos geduld

Zijn deugden zijn Geloof, Hoop en Liefde, en die heeft Hij ook in ons geplant. Zij vormen een gezag dat van warmte, begrip en geduld overvloeit. De ouders met opgroeiende kinderen kunnen met deze van Hem gekregen eigenschappen meer bereiken dan een pak slaag of voor straf een uur in de keukenkast. In hoeveel voorbeden hoor je niet een dringend verzoek om straffend rond te gaan bij die regering, of bij deze criminelen, en ze niet te sparen.

Ook God kent Zijn teleurstellingen en vreugden. Zijn almacht bestaat niet uit krachtpatsen, maar een eindeloos geduld, waarmee ouders en opvoeders ook wel eens te maken hebben.

Maar je slaat je onmogelijk geworden zoon of dochter toch niet dood?