Volgens de president van het Europees Hof van Justitie kan de rechtsstaat tegen een stootje | Europese Zaken

De Europese Unie kan wel wat schokken verdragen zonder dat de ruggengraat breekt. Dat zal dinsdag blijken uit twee arresten van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Koen Lenaerts, president van het Europese Hof van Justitie. ,,Om efficiënt te kunnen zijn als gemeenschappelijk bestuur, zeggen de lidstaten dat ze alle 27 hetzelfde willen doen op bepaalde domeinen. Dat is waarom het recht van de EU voorrang moet genieten."

Koen Lenaerts, president van het Europese Hof van Justitie. ,,Om efficiënt te kunnen zijn als gemeenschappelijk bestuur, zeggen de lidstaten dat ze alle 27 hetzelfde willen doen op bepaalde domeinen. Dat is waarom het recht van de EU voorrang moet genieten." Foto: ADAM WARZAWA ADAM WARZAWA

Een rechterlijke instantie spreekt zich alleen uit via de eigen arresten of vonnissen. Zo staat dat in de juridische leerboekjes. Dat er af en toe een rechter bij zijn benoeming of afscheid eens reflecteert op het functioneren van de rechterlijke macht of op de eigen rol als rechter, dat is niet meer ongebruikelijk. Maar de rechterlijke macht krijgt blijkbaar steeds meer behoefte om het publieke debat te zoeken.

Nieuws

menu