Houd de Olympische Spelen gewoon altijd in Olympia, stop met de verkwistende cyclus van elke vier jaar fonkelnieuwe stadions bouwen | Commentaar

Het organiseren van Olympische Spelen is heel duur, en levert gaststeden regelmatig een financiële strop op. Stop daarom met de verkwistende cyclus van elke vier jaar Spelen in fonkelnieuwe stadions.

Henk van der Laan.

Henk van der Laan. Foto: FD

Hoewel de eerste ballen al getrapt zijn en de eerste slagen gemaakt, beginnen de Olympische Spelen vandaag pas officieel. Wat meestal het grootste sportfeest ter wereld is, kan dit keer alleen maar tegenvallen. De spelbreker is natuurlijk het coronavirus, die er al voor zorgde dat de Spelen van 2020 een jaar later plaatsvinden. De regels voor sporters in Tokio zijn streng, hun bewegingsvrijheid is beperkt en wie positief getest is kan meteen vertrekken. Voor supporters zijn ze nog strenger: die zijn überhaupt niet welkom.

Topsport zonder publiek is een stuk minder aantrekkelijk. Het gejuich, gezing en gejoel maakt sport levendiger, voor kijker en sporter. Veel sporters hebben ook de aanmoedigingen van publiek nodig om net dat ene extra beetje meer te kunnen.

Geen inkomsten uit kaartjes

Grootste gedupeerde is natuurlijk de organisatie zelf. Want zonder supporters geen opbrengsten uit de kaartverkoop. En dat betekent een flinke strop. De kosten voor Tokio om de Spelen te organiseren liggen op, schrik niet, 13,6 miljard euro. Waarvan overigens enkele miljarden komen door het uitstel.

Met zo’n bedrag is het lastig om quitte te spelen wanneer er geen kaartjes worden verkocht. Evenmin profiteren hotels en restaurants van de aanwezigheid van sportgekke toeristen. Uiteraard zijn er andere inkomsten, zoals de niet geringe sponsorbedragen, maar dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. Het kan haast niet anders of de Spelen zullen nog lang een molensteen om de nek van Tokio en Japan zijn.

Schuldenlast Montreal

Daarbij zijn ze niet de enige. Het binnenhalen en organiseren van Olympische Spelen is kostbaar en nauwelijks rendabel. De Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro ging failliet na de Spelen van 2016. Berucht is Montreal, de Canadese gaststad in 1976 die berooid achterbleef na de sluitingsceremonie en pas in 2006 alle schulden had afbetaald.

Belangrijkste reden voor die hoge kosten is de bouw. Vanwege de eisen die het Internationaal Olympisch Comité stelt, worden er elke vier jaar in de gaststeden nieuwe hypermoderne stadions en andere faciliteiten aangelegd, die vaak na de Spelen niet rendabel te exploiteren zijn. Sommige van de locaties van de Olympische Spelen van Athene in 2006 zijn in inmiddels net zulke ruïnes als die van de Spelen uit de klassiek oudheid.

Geen wonder dat sommige kandidaat-steden, zoals Hamburg, door de bevolking zijn teruggefloten en dat Brisbane voor de Spelen van 2032 de enige serieuze kandidaat was.

Voorbeeld EK

Dit geld verspillende en milieuverontreinigende circus is niet meer houdbaar. Het IOC kan een voorbeeld nemen aan de Europese voetbalbond UEFA. Dit keer was er niet een gastland dat extra stadions moest bouwen om aan de capaciteitseisen te voldoen. In plaats daarvan speelde het EK zich af in acht verschillende landen, in stadions die voor het EK al groot genoeg waren voor het organiseren van een grote voetbalwedstrijd.

Een dergelijke, meer gespreide organisatie zou voor de Spelen ook de oplossing kunnen zijn. Nog beter zou zijn om terug te keren naar de klassieke aanpak: elke vier jaar in Olympia, of in elk geval Griekenland. En dan is het wel zo sociaal als elk land naar draagkracht meebetaalt aan de organisatie.