Illegale migratie is een wereldcrisis waar niet aan te ontkomen valt | Opinie

Migratie is uitgegroeid tot een probleemdossier voor een groeiend aantal landen. Regeringen lijken niet te weten hoe ze met deze crisis moeten omgaan, zegt demograaf Joseph Chamie.

Franse autoriteiten hebben de brug tussen Hendaye (Frankrijk) and Irun (Spanje) afgesloten, als onderdeel van de strijd tegen illegale migratie.

Franse autoriteiten hebben de brug tussen Hendaye (Frankrijk) and Irun (Spanje) afgesloten, als onderdeel van de strijd tegen illegale migratie. Foto: AFP

Steeds meer mensen zoeken als illegale migrant hun heil in een ander land. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen verblijven zo ergens zonder papieren. Netwerken van mensensmokkelaars dragen bij aan de illegale migratie. Zij boeken enorme winsten voor criminele organisaties. Overheidsprogramma’s en -plannen om zulke smokkelnetwerken tegen te gaan kennen slechts beperkt succes. Ook internationale pogingen om illegale migratie aan te pakken, zoals het Global Compact on International Migration in 2018, hebben niet de toevlucht van illegale vluchtelingen of de activiteiten van mensensmokkelaars verminderd.

Nieuws

menu