In plaats van altijd maar meer te willen, kunnen we ook veranderen. We kunnen schuld belijden en genoegen nemen met minder | Column Mathhias Olthaar

Zondag was het Micha-zondag. De zondag in het jaar waarin kerken door heel Nederland stil staan bij Micha 6 vers 8. Het thema van dit jaar was ‘on-off schuldig. Voel jij je thuis in een schuldig systeem’? Ik mocht over dit thema een dienst leiden in Drachten. Vanuit het thema behandelde ik het joodse concept Tesjoeva.

Matthias Olthaar.

Matthias Olthaar. Beeld: FD

Om te beginnen met de schuld: er is geen twijfel dat wij als rijke Nederlanders medeverantwoordelijk zijn voor ecologisch en sociaal onrecht wereldwijd. Zo’n 70 procent van de historische broeikasgassen is door Europa en de Verenigde Staten uitgestoten. Dat leidt nu al tot miljoenen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd. Ook gebruiken we veel grondstoffen. Alles dat wij teveel aan vruchten van de aarde onze kant kanaliseren moet een medeschepsel het door ons gedwongen van minder doen. Deze naasten buiten we daarbij ook nog eens uit voor onze goedkope spullen.

Nieuws

menu