Joe Biden rekent ook op Europese Unie voor het aanpakken van China

Mocht China de verwachting hebben gehad dat de Verenigde Staten onder Joe Biden een gematigder koers zouden varen, dan is die hoop na de topontmoeting van eind vorige week vervlogen. Bij het eerste topoverleg tussen de grootmachten sinds het aantreden van Biden leverde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ongezouten kritiek op China.

Mocht China de verwachting hebben gehad dat de Verenigde Staten onder Joe Biden een gematigder koers zouden varen, dan is die hoop na de topontmoeting van eind vorige week vervlogen.

Mocht China de verwachting hebben gehad dat de Verenigde Staten onder Joe Biden een gematigder koers zouden varen, dan is die hoop na de topontmoeting van eind vorige week vervlogen. Foto: AFP

Blinken sprak zijn diepe bezorgdheid uit over de Oeigoeren, Hongkong, Taiwan, Chinese cyberaanvallen en economische intimidatie van Amerikaanse bondgenoten. Zijn Chinese gesprekspartner Yang Jiechi verweet Blinken hypocrisie omdat de VS niet in de positie zouden zijn China de les te lezen over mensenrechten en democratie vanwege de Black Lives Matter-beweging en de bestorming van het Capitool.

Nieuws

menu