Nederland is klaar met het doorgeschoten neo-liberalisme, Friese gedeputeerde kan het verschil maken | Column Sybrand Frietema de Vries

Nederland ondervindt de gevolgen van een doorgeschoten neo-liberaal beleid. Tijd voor verandering, schrijft columnist Siebrand Frietema de Vries.

Sybrand Frietema de Vries.

Sybrand Frietema de Vries. Beeld: FD

,,Wy binne klear mei it neo-liberalisme”, verklaarde gedeputeerde Friso Douwstra volgens krantenberichten op een partijbijeenkomst. Hij vertegenwoordigt het CDA als lijsttrekker in de provinciale verkiezingen in maart 2023 waarvoor het verkiezingsprogramma afgelopen week werd vastgesteld.

Oppervlakkig beschouwd zou dit als stoere maar goedkope verkiezingspraat weggezet kunnen worden. Een ‘weg met …’-uitroep laat in deze tijden van vaal geworden gele hesjes, schorre antivaxxers en rijen permanent omgekeerde vlaggen inmiddels weinig indruk achter.

En het CDA heeft geen goede track record wat dit soort ontboezemingen betreft. Nipt gekozen landelijk lijsttrekker Hugo de Jonge noemde eerder het jaar 2020 als het einde van het neoliberalisme - sterker nog, hij zou het begrip eigenhandig de geschiedenisboeken inschrijven. Het doorgeschoten kabinetsbeleid waar zijn eigen partij architect van was en waar het bijna 30 jaar lang aan bijdroeg moest volledig op de schop.

Maar het neo-liberale kabinet Rutte schoof begin dit jaar alleen een nummertje op, van 3 naar 4; het beleid dat toeslagouders van kinderen scheidde en minderjarige asielzoekers in de regen liet slapen bleef een koersvaste constante. Ik heb De Jonge er niet meer over gehoord, waarschijnlijk te druk met het verdedigen van de hardvochtige plannen.

Illustere voorganger

Nieuws

menu