Los de schrijnende situatie in de noodopvang van WTC Expo in Leeuwarden per direct op, dat zijn we moreel verplicht | Commentaar

Dat deze ramp in wording niet is afgewend, is een collectief falen van betrokken overheden op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Was getekend, VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF Nederland. Waar het over gaat? De opvangcrisis, waarbinnen de noodlocatie WTC Leeuwarden inmiddels een schandvlek mag worden genoemd.

Peter Halbersma.

Peter Halbersma.

De gemeente Leeuwarden nam vorig jaar haar verantwoordelijkheid en opende in november een noodopvang voor 600 mensen. Het zou een tijdelijke oplossing zijn voor de opgelaaide vluchtelingenstroom. Het tijdelijke bleek minder tijdelijk, zoals we dat vaker hebben gezien de laatste jaren. Niet alleen de vluchtelingenstroom hield aan, ook kon er voor statushouders geen woning worden gevonden en keerden afgewezen migranten moeizaam terug, met als gevolg geen doorstroming. Intussen kwamen er steeds meer verhalen naar buiten over de erbarmelijke toestanden in de opvang in hartje Leeuwarden.

Nieuws

menu