Meer aandacht voor de 'molepôle' is nodig om het unieke kleinschalige landschap van molen en molenaarswoning te behouden | Opinie

Vrijwel alle molens zijn beschermde monumenten. De meeste molenaarshuisjes zijn daarentegen vogelvrij. Het is volgens de Erfgoed Academie noodzakelijk dat de ‘molepôle’ en de opstallen daarop beleidsmatig aandacht krijgen. De waarden hiervan moeten inzichtelijk worden om ze zo goed mogelijk voor de toekomst te behouden.

De Westermolen uit 1845 bij Kollumerpomp en molenaarswoning. De woning uit 1847 (volledig gerestaureerd in 2008) is afgelopen zomer verkocht en stond voor 275.000 euro te koop. De poldermolen is in bezit van de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuw Kruisland en in 1988 volledig gerestaureerd.

De Westermolen uit 1845 bij Kollumerpomp en molenaarswoning. De woning uit 1847 (volledig gerestaureerd in 2008) is afgelopen zomer verkocht en stond voor 275.000 euro te koop. De poldermolen is in bezit van de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuw Kruisland en in 1988 volledig gerestaureerd. Foto: Marcel van Kammen

De omgeving van een molen wordt aangeduid met het begrip molenbiotoop. Het gaat dan meestal over de strijd tegen windbelemmering. De eerste component van het containerbegrip ‘molenbiotoop’ is gericht op het functioneren van de molen en wordt bepaald door formules en windtunnelonderzoek.

Nieuws

menu