Dringend advies: maak géén koppen die ophef over een onderzoek moeten veroorzaken en plaats géén quotes van mensen die hun eigen mening belangrijker vinden dan inzichten uit het rapport | Column

Ingrid van de Vegte.

Ingrid van de Vegte. Beeld: FD

Na de presentatie van een onderzoeksrapport volgt dikwijls een tumult van meningen, deeloplossingen, reacties uit eigen belang, en reacties daar weer op. Als nieuwsconsument raak ik het spoor vaak bijster. Ik verlang daarom naar heldere besprekingen van een goed onderzoek, goede verklaringen en duidingen, zonder reactie van iemand die op één aspect, één verklaring, één belang, één groep in gaat zodat vervolgens daar het welles-nietes over ontstaat.

Zodra er een onderzoek wordt gepresenteerd, springen allerlei mensen het debat in met een reactie, ze worden daar ook voor gevraagd. We zien steeds vaker dat methoden worden gewantrouwd als de uitkomst niet bevalt. We zien ook dat mensen met weinig verstand van onderzoek vol zelfvertrouwen onderzoekers kunnen framen als belanghebbenden en vervolgens hun eigen mening vol onder de aandacht brengen. Daarbij hebben zij ook een oplossing voor de onderzochte zaken die volledig aansluit op hun eigen verklaring, visie of belang. Die oplossing mogen ze naar buiten brengen en daar wordt dan weer op gereageerd. Zo dwalen we binnen de kortste keren, en niet per ongeluk, van het door het onderzoek aangereikte inzicht af. Twee voorbeelden daarvan deze week.

Verkeersdoden