Wat wil je onthouden en wat juist vergeten? Dat is niet eens zo moeilijk te reguleren als je weet hoe het werkt | Column Bernard Maarsingh

Het is goed om te praten over heftige emoties. Die wijsheid kon ik Janneke meegeven toen ze vertelde dat moeite heeft met het vergeten van dingen die ze niet leuk vond. Slim vergeten is niet eens zo moeilijk als je weet hoe het geheugen werkt.

De kwaliteit van de verbindingen tussen hersencellen bepaalt ook de kwaliteit van je herinnering: of deze sterk of zwak aanwezig is.

De kwaliteit van de verbindingen tussen hersencellen bepaalt ook de kwaliteit van je herinnering: of deze sterk of zwak aanwezig is. Foto: Shutterstock

Janneke had last van haar geheugen. Niet op de manier die je vaak ziet, dat ze dingen begon te vergeten, maar juist andersom: ze had moeite om iets te vergeten wat ze niet leuk vond. En er wás nogal wat dat ze liever zou vergeten. Het overlijden van haar partner bijvoorbeeld, vorig jaar, en het enorme verdriet dat ze voelde als ze dacht aan de miskramen van haar dochter. „Gek hè? Ik vergeet allerlei zaken die ik zou willen onthouden en ik onthoud allerlei dingen die ik zou willen vergeten.”

Nieuws

menu