Na de overstromingen rijst in Duitsland de vraag: wie heeft schuld aan deze ramp? | Opinie

Door de in veler ogen onverwachte waterovervloed die verschillende gebieden in Duitsland teisterde, zit menigeen de schrik behoorlijk in de benen. Ook rijst de vraag: wie heeft schuld aan deze catastrofe?

Armin Laschet, premier van Noordrijn-Westfalen en CDU-lijsttrekker, spreekt bewoners en hulpverleners toe na de overstromingen in zijn deelstaat.

Armin Laschet, premier van Noordrijn-Westfalen en CDU-lijsttrekker, spreekt bewoners en hulpverleners toe na de overstromingen in zijn deelstaat. Foto: AFP

Er waren een paar opvallende verschijnselen in de dagen van de overstromingsramp. Terwijl riviertjes als de Ahr, de Wupper en de Kyll in luttele minuten buiten de oevers traden en als kolkende rivieren de in dalen gelegen dorpen en stadjes totaal onder water brachten, drong dat de eerste avond amper nog door tot de bevolking. Er werd op de landelijke zenders wel melding van gemaakt, maar niemand leek de omvang van de ramp op dat moment door te hebben. Alleen de regionale Westdeutsche Rundfunk (WDR) berichtte meteen de hele avond live over de gigantisch zware omstandigheden die zich voordeden in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Pas de volgende dag drong het tot heel Duitsland door, zeker ook omdat er in nog zes andere deelstaten sprake was van overstromingen.

Laschet

Nieuws

menu