Verander die begraafplaatsen maar! Naar alles een béétje anders kijken en anders doen maakt een wereld van verschil voor de natuur | Commentaar

Anders maaien, wat meer beplanting en nestkasten: de stichting Oude Groninger Kerken is het voorbeeld van hoe nét iets anders kijken en doen bergen kan verzetten.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Foto: FD

Alles kort maaien en alles netjes houden: dat is het onderhoudsmodel van de meeste kerkhoven. In buurprovincie Groningen gaan ze het met tien begraafplaatsen anders doen. Bezoekers zullen er niet zo veel van merken maar voor planten en dieren maakt het een wereld van verschil. De Stichting Oude Groninger Kerken gaat de onderhoudsmensen, vaak vrijwilligers, leren hoe kleine ingrepen groot effect kunnen hebben. Het gras een beetje minder kort, niet alles tegelijk maaien en misschien in sommige hoeken helemaal niet. Het doet een beetje denken aan Operatie Steenbreek, die mensen leert dat iets minder tegels en iets meer groen in hun voor- en achtertuin veel effect hebben op vergroening, verkoeling en waterhuishouding in hun straat.

Nieuws

menu